Hajer Elajnagui är 21 år och ägnar nästan all sin lediga tid åt fotbollen. Foto: SVT

Hon spelar fotboll i slöja – trots förbud

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike är det fortfarande kontroversiellt att spela fotboll i slöja, trots att Fifa gett sitt godkännande. Och efter alla terrordåd har det inte blivit lättare att vara muslim och bära slöja i Frankrike.

Hajer Elajnagui är 21 år och ägnar nästan all sin lediga tid åt fotbollen. Hon tränar knattar i FC Gobelins och spelar själv i klubben Paris XI:s damlag.  

– Det är en massa känslor när man är ute på planen och spelar med laget. Vi skrattar mycket och man lär sig nya saker hela tiden. Det gör mig lycklig, säger Hajer Elajnagui och ler sitt blyga leende. 

Korrespondenterna

Slipar detaljerna

Det är tisdagsträning på idrottsarenan Porte de Bagnolet i Paris och laget är som det franska samhället i miniatyr. Hajer och de andra tjejerna finslipar detaljerna inför säsongens sista match.

– När jag var liten spelade jag med mina bröder och morbröder hemma i kvarteret. Jag gillade det, men det dröjde många år innan tanken slog mig att jag kunde spela i någon klubb, säger Hajer Elajnagui. 

Hon bor med sin mamma Moufida och två yngre bröder i ett nytt bostadsområde i Paris trettonde arrondissement. Moufida är född i Tunisien och stolt över att Frankrike har fostrat flera fotbollsstjärnor med nordafrikanska rötter, som Zinedine Zidane. 

Och hon har alltid stöttat Hajers fotbollsspelande.   

– Sport är bra och viktigt. Det är bra för hjärtat, för allt. Du lever med fotbollen, du lever, säger Moufida till sin dotter. 

Ensam om slöjan

Hajer Elajnagui är nöjd med att spela på amatörnivå och drömmer inte om en plats i landslaget. Hon är varken bäst eller sämst i Paris XI:s damlag men ensam om att bära slöja.

– Det är en helt vanlig slöja. På fotbollsplanen knyter jag den bakom huvudet för att kunna springa och spela obehindrat. Normalt sett knyter jag den under hakan, säger Hajer Elajnagui.

För hennes lagkamrater är sjalen helt oproblematisk.  

– Det spelar ingen roll vad hon har på sig, säger Sylla Salimatou.  

Och Nathalie Ngah håller med:  

– Den ingår ju i hennes utrustning! Allt som har med utseendet att göra spelar liksom ingen roll, det som räknas är det man gör på planen. 

Ständigt ifrågasatt

Men i Frankrike är slöjan ständigt ifrågasatt. I statliga skolor är det förbjudet att bära slöja, och på allmän plats får man inte bära heltäckande slöjor.   

Hur är det då på fotbollsplanen?

Internationella fotbollförbundet Fifa sade länge nej, men gav efter en prövotid klartecken 2014.  

Men Frankrikes fotbollförbund vägrar att acceptera Fifas beslut.  

– Det är upprörande, bekymmersamt! Fifas regler går ju emot OS-stadgarna som förbjuder alla religiösa och politiska symboler. Det är inte i linje med sportens ”esprit”, kommenterade det franska fotbollförbundets ordförande Frederic Thiriez Fifas beslut 2014. 

Överdriven debatt

Men Hajer Elajnagui tycker att hela debatten är överdriven. 

– Det handlar ju bara om att man bär slöja när man sportar. Inte om att försöka tvinga på folk saker, eller att be eller så. Man spelar ju för att man älskar fotboll, det är allt. 

I praktiken struntar många av klubbarna på amatörnivå i slöjförbudet. Tanken är att det ska öppna upp för fler tjejer inom fotbollen. Men det är domarna som har sista ordet.  

– Det är lite som att om man spelar en viktig match och går ut på planen så kan en tränare eller domare säga: du måste ta av den, det är förbjudet. Det har aldrig hänt mig, men om det skulle hända så skulle jag inte ta av den. Då spelar jag inte, säger Hajer Elajnagui beslutsamt. 

Känner sig mer utsatt

De senaste åren har Paris skakats av flera blodiga terrordåd, och nu, inför fotbolls-EM, finns en oro för nya attentat. Som alla parisare är Hajer rädd.  

– Ja jag är rädd. Så är det. Det är synd för allt vänds upp och ner, det förstör mycket faktiskt. Alla är glada att EM faktiskt blir av, men den här grejen. Det är ledsamt.  

Men som muslim känner hon sig också mer utsatt i dag.  

– Det är inte lika svårt för männen, för man kan inte se att de är muslimer, men för oss som bär slöja ser man det direkt. När jag åker tunnelbana glor de på mig, säger Hajer Elajnagui trött.  

Men allt det där glömmer hon bort när hon tränar knattarna i FC Gobelins en gång i veckan.  

– Jag gillar verkligen att träna barnen, att lära dem saker. Det är ett sant nöje, säger Hajer Elajnagui och skrattar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet