Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trebarnsmamman Jekaterina Duntsova kallades till åklagarmyndigheten efter att hon lanserat en hemsida för sin presidentvalskampanj. Hör henne berätta i klippet. Foto: TT/Afp/Reuters

Hon vill utmana Putin om makten i Ryssland: ”Folk är trötta på det som pågår”

Publicerad

Jekaterina Duntsova, 40, kräver att Ryssland avslutar kriget i Ukraina och friger politiska fångar. Nu vill hon utmana Putin i det ryska presidentvalet i mars nästa år.

– Hennes chanser får sägas vara obefintliga, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Vladimir Putin har ännu inte officiellt sagt om han tänker ställa upp i det ryska presidentvalet som planeras hållas i mars nästa år. Men han har redan fått en utmanare: En 40-årig frånskild trebarnsmamma.

Kräver demokratiska reformer

Jekaterina Duntsova har en bakgrund som journalist och politiker på lokal nivå. Hon föddes i Sibirien, men bor i dag i en liten stad i Tver-regionen utanför Moskva. Nu har hon startat en kampanjsida där hon kräver att Ryssland släpper politiska fångar, inför demokratiska reformer och avslutar kriget i Ukraina.

”Jag älskar vårt land och vill att Ryssland blir en demokratisk, framgångsrik och fredlig nation”, skriver hon i ett inlägg på Telegram.

Men Duntsova, en oberoende kandidat med en tydlig antikrigslinje, lär mötas av en vägg av motstånd.

– Ryska val är en kontrollerad historia som levererar de resultat som makten vill ha. Än mer så i ett krigstillstånd där toleransen uppifrån för kritik eller instabilitet är helt borta., säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Ignoreras av statliga medier

För att tillåtas kandidera måste minst en grupp bestående av minst 500 initiativtagare samlas för ett fysiskt möte där Duntsova nomineras som deras kandidat. Dessutom måste hon lyckas samla ihop minst 300 000 namnunderskrifter. Statskontrollerade medier i Ryssland ignorerar henne.

Kritiker brukar hävda att oberoende kandidater gärna lyfts fram av makthavarna inför ryska presidentval, för att på så sätt ge valen ett skimmer av legitimitet. Duntsova förnekar dock, för nyhetsbyrån Reuters, att hon skulle ha något stöd av Kreml.

– Putin skulle så vitt någon kan säga vinna valet även utan att fuska. Trots att stödet för Putin gått upp och ner får han ändå sägas vara populär bland en majoritet ryssar även om opinionsundersökningar måste tas med en rejäl skopa salt, säger Carl Fridh Kleberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.