En honduransk man skrubbar en byst i huvudstaden Tegucigalpa där Honduras och Taiwans flaggor vajar sida vid sida. Foto: AFP/TT

Honduras väntas byta Taiwan mot Kina – varnas av USA

Uppdaterad
Publicerad

Som ett av få länder har Honduras haft diplomatiska förbindelser med Taiwan. Men nu väntas man klippa banden efter att man närmat sig Kina. USA varnar nu Honduras och säger att man följer utvecklingen noga.

Under onsdagen meddelade Honduras president Xiomara Castro att landet ska inleda en process för att upprätta diplomatiska förbindelser med Kina.

Kina välkomnar beskedet.

– Kina är villigt att att utveckla en relation för vänskap och samarbete med Honduras och andra länder i världen, säger kinesiska utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.

Kina accepterar inte att länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei och Honduras har fram till nu varit ett av bara 14 länder i världen som har diplomatiska förbindelser med Taiwan.

Ekonomiska skäl

Honduras utrikesminister Eduardo Enrique Reina meddelar att det är ekonomiska skäl som ligger bakom bytet.

– Vi behöver investeringar och samarbeten. Honduras har enorma behov och Taiwan har inte mött dem, säger han.

Enligt Reina har Honduras bett Taiwan dubbla sitt ekonomiska bistånd från motsvarande en till två miljarder kronor, men inte hörsammats.

”Ger löften de inte håller”

Men den bilden delas inte av Taiwans utrikesministerium. I ett uttalande säger de att de vid upprepade tillfällen erbjudit att stötta Honduras.

Inte heller USA har några diplomatiska förbindelser med Taiwan men är samtidigt den mäktigaste internationella partnern.

De varnar nu Honduras för att lämna Taiwans sida.

– Honduras regering bör vara medvetna om att Kina ger många löften de inte håller. Vi kommer att följa utvecklingen noga, säger en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.