Många flyg stod stilla i Hongkong under pandemin. Arkivbild. Foto: Kin Cheung/AP/TT

Hongkong lovar 500 000 gratis flygresor

Publicerad

Hongkong lovar fler än en halv miljon gratis flygresor, när landet vill välkomna tillbaka världen efter covid-isolering.

Regeringens kampanj beskrivs som en ansträngning att berätta ”bra historier” om den sydkinesiska staden, där åratal av politiskt förtryck tillsammans med pandemiåtgärder har solkat stadens företagsvänliga rykte.

Hongkongs ledare John Lee lovade ”ingen isolering, ingen karantän och inga restriktioner”, samtidigt som han på torsdagen tillkännagav att 500 000 gratis flygbiljetter ska erbjudas besökare för att de ska kunna uppleva staden. Ytterligare 80 000 biljetter kommer att erbjudas till invånare under sommaren.

Hongkong, som följde Kinas noll-covidstrategi med karantän, stängda gränser och munskydd, klarade sig länge från att drabbas av ett stort virusutbrott. Men i början av 2022 blev det ett stort omikronutbrott.

Hongkong kontrollerades fram till 1997 av Storbritannien. Vid överlämnandet till Kina, som skedde enligt formeln ”ett land, två system”, lovade Pekingregimen att upprätthålla demokratiska fri- och rättigheter till år 2047.

De senaste åren har den kinesiska regimen dock kraftigt stärkt sitt grepp om Hongkong, som tidigare har haft ett relativt oberoende från Fastlandskina.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.