Slutförhandlingarna om Irans nukleära program inleds nu i Österrikes huvudstad Wien. Irans utrikesminister Javad Zarif och EU:s förre utrikeschef Catherine Ashton, som leder förhandlingarna, är redan på plats. Tanken är att Iran ska visa att man inte försöker utveckla kärnvapen i utbyte mot att de omfattande sanktionerna mot landet hävs.

Hoppas på lättade sanktioner mot Iran

Publicerad

I slutet av november avgörs förhandlingarna med Iran om deras kärnenergiprogram. Och intresset är stort från svenska företag om och när sanktionerna lättar.

Just nu pågår förhandlingar mellan Iran och de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland, den så kallade P5+1-gruppen om landets omtvistade kärnteknikprogram.

Den 24 november ska samtalen vara avslutade. Och många svenska företag hoppas på lättnader i sanktionerna.

– Vi ser en stor utveckling av intresset av att göra affärer med Iran. Vi får samtal varje dag. Vi har varit där flera gånger under det senaste halvåret för att kolla upp partners och träffat ministrar. Alla är jättepositiva men först efter någon slags överenskommelse kan vi börja prata om det, säger Cherif Sayed som är ansvarig för Mellanöstern på samarbetsorganisationen Business Sweden.

Exporten har minskat flera miljarder

Innan de hårdare sanktionerna infördes var Iran en av de största marknaderna i Mellanöstern för svenska exportföretag.

Exporten värderades till omkring 6-7 miljarder kronor. Nu har den minskat till 800 miljoner kronor.

Det är fortfarande osäkert hur det kommer att gå i förhandlingarna, men även på myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) – som är den myndighet som företag kontaktar för att kontrollera om en produkt bryter mot sanktionerna – har man märkt av ett ökat intresse från svenska företag.

– Förhandsbeskeden har gått upp med 100 procent, från ett 40-tal till ett 80-tal. Man hävde ju vissa delar av sanktionerna i januari. De företag och individer som är verksamma i Iran ser kanske en möjlighet att sanktionerna öppnas upp ytterligare. De vill vara på plats för att göra affärer, säger Daniel Nord, verksamhetschef på Inspektionen för strategiska produkter. (ISP)

Ett av världens mest korrupta länder

Men det finns affärsmässiga utmaningar – och Iran är inte ett okomplicerat exportland. Landet räknas till ett av världens mest korrupta länder och människorättssituationen är hårt kritiserad. Under fjolåret ökade antalet avrättningar kraftigt. I en del fall dömdes personer efter erkännanden framtvingade under tortyr.

Scania och Sandvik är företag som tidigare haft betydande export till Iran, men de vill inte ställa upp på en intervju när SVT kontaktar dem för att fråga hur de ser på Iran som exportmarknad.

Cherif Sayed på Business Sweden tror att svenska företag är rädda för att kopplas samman med Iran innan det blir klart vad förhandlingarna landar i.

Vad kan man riskera ?

– Det man kan riskera är affärer i andra länder som följer sanktionerna, särskilt om man har en stor affär i USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer