Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när den svenska räddningsinsatsen larmar om planet som störtade i Östersjön: ”This is Sweden rescue”. Foto: Flightradar

Hör larmet innan planet störtade i Östersjön: ”Mayday relay”

Uppdaterad
Publicerad

Privatplanet med fyra personer ombord störtade i Östersjön utanför Lettland på söndagskvällen. Hör när den svenska räddningsinsatsen larmar om planet.

– ”This is Sweden rescue”.

Planet lyfte från södra Spanien strax före klockan 15 svensk tid och var på väg mot Köln i Tyskland men fortsatte nordost. Tyska Bild skriver att man tappade kontakten med planet när det befann sig över Frankrike. Stridsflygplan från flera länder gick upp för att försöka iaktta vem som flög planet. Men kunde varken se någon i cockpit eller i kabinen.

Klockan 19.20 passerade planet Gotlands sydspets och tio minuter senare började det att minska i hastighet och tappa i höjd. När planet flög in i svenskt luftrum utanför Gotland kopplades svensk räddningstjänst in.

”Mayday relay, mayday relay, this is Sweden rescue”, larmade räddningstjänsten fartyg i närheten.

Hör larmet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.