Hormoner styr börsen

Publicerad

Tycker du också att börsen betett sig nervöst den senaste tiden? Brittiska forskare har i alla fall börjat titta på hormonernas betydelse för börshysterin.

Världens börser har åkt bergochdalbana den senaste tiden, ochbörsens tvära kast kan verka både irrationella och oroande. Nu anser brittiska forskare att det har kommit en del av förklaringen på spåren.

Två hormoner
Enligt forskarna är det hormoner, främst testosteron och kortisol, som avgör hur en person agerar i en extremt stressig miljö, och som kan leda till att beslut tas under ett känslomässigt rus.

Forskare i Cambridge i England har mätt hormonhalten i saliven hos en grupp börsmäklare, och kommit fram till att testosteronet förstärker en uppgång och driver fram irrationellt risktagande och eufori.

Förvärrar nedgång
Nedgång och hastigt svängande kurser på börsen förvärras däremot genom att hormonet kortisol istället ökar, mear forskarna.

Kortisolet minskar benägenheten att ta risker och gör att en person lättare känner sig orolig och hjälplös, och enligt de brittiska forskarna kan börsmäklarnas hormoner leda börsen in i både bubblor och krascher.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer