Höstlovsresan kan bli rekorddyr för svenskar

Uppdaterad
Publicerad

För den som planerar en utlandsresa under höstlovet finns det inte många länder att välja på där den svenska kronan har stått sig stark. Både dollarn och euron ligger på rekordhöga nivåer.

– För den som är prismedveten är det helt klart bäst att semestra hemma. Det är ju bra för klimatet också, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

För den som har tänkt sig åka på en cityweekend till New York eller Paris under höstlovet kan det bli en ovanligt dyr resa. Den svenska kronan har fallit kraftigt mot både dollarn och euron de senaste åren.

– De ligger på rätt extrema nivåer. Det var länge sedan det kändes billigt att shoppa i New York, säger Frida Bratt till SVT Nyheter. 

Investerarna flyr små valutor

Riksbankens minusränta och ett dåligt rykte som hänger kvar sedan 90-talet har gjort att den svenska kronan har fallit mot de flesta andra valutor. Ekonomin står också inför en avmattning och då är en liten valuta som kronan något investerarna håller sig borta från.

Men tittar man på ett femårsperspektiv så har den svenska kronan även fallit mot flera andra mindre valutor som tjeckisk koruna, polsk złoty och bulgarisk lev.

– Det är svårförklarat men hänger ihop med minusräntan. Riksbanken har fått rätt skarp kritik för detta. Marknaden verkar inte förvänta sig att Sverige ska ta sig ur situationen, säger Frida Bratt.

Brasilien och Turkiet har blivit billigare

För den som vill semestra där man får mer för pengarna som svensk, så är det framför allt länder som haft ekonomiska svårigheter som gäller, som Brasilien med sina korruptionsproblem och Turkiet med Erdogan som ledare.

– Det politiska spelar roll i sådana lägen, säger Frida Bratt.

Östeuropa annat utgångsläge

För den som vill ha mycket för sina kronor på semestern är det också värt att titta på ett lands prisindex, inte bara hur kronan har rört sig.

– Länderna i Östeuropa har ett annat utgångsläge, vilket beror på andra orsaker.

Tittar man just på landsindex så återfinns många av de östeuropeiska länderna långt ner på listan. Till exempel hade Makedonien, Bulgarien, Serbien, Montenegro, Slovakien, Albanien och Polen för cirka ett år sedan prislägen under hälften jämfört med Sverige enligt Forex landsindex. Så även om den svenska valutakursen fallit med några procent så är det fortfarande billigare där än hemma.

Hur svenska kronan rört sig mot andra valutor

VALUTOR DÄR SVENSKA KRONAN TAPPAT:

Euro

YTD (Hittills i år): – 5 %

3 år: -10 %

5 år: – 14 %

Amerikansk dollar

YTD: – 9 %

3 år: – 12 %

5 år: – 26 %

Brittiska pundet

YTD: – 6 %

3 år: – 8 %

5 år: – 2,5 %

Schweizisk franc

YTD: – 8 % %

3 år: – 10 %

5 år: -23 %

Tjeckisk koruna

YTD: – 5 %

3 år: – 14 %

5 år: – 19 %

Israelisk shekel

YTD: – 15 %

3 år: – 18 %

5 år: – 30 %

Polska zlotyn

YTD: – 1,60 %

3 år: – 7 %

5 år: – 9 %

VALUTOR DÄR SVENSKA KRONAN STÅTT STILLA ELLER STÄRKTS:

Turkisk lira

YTD: – 2 %

3 år: 40 %

5 år: 47 %

Brasilianska realen

YTD: – 1 %

3 år: + 13 %

5 år: -+ 29 %

Sydafrikansk rand

YTD: – 5 %

3 år: – 4 %

5 år: – 0,0

Källa: Infront

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.