Paul Rusesabagina när han iklädd rosa fängelseuniform i september 2020 anländer till en domstol i huvudstaden Kigali, Rwanda. Han ska ha bojkottat måndagens förhandlingar då han anser rättegången vara en ”bluff” och inte förväntar sig en rättvis dom. Foto: Muhizi Olivier/AP/TT

Hotel Rwanda-hjälte döms för terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

Han har hyllats i hela världen för att ha räddat livet på hundratals under folkmordet i Rwanda. Nu har en domstol funnit honom skyldig till terror och han döms till 25 års fängelse.

Så här gick Paul Rusesabagina från Hollywoodskildrad hjälte till terroranklagad dissident.

Rwandas president Paul Kagame tycktes uppskatta ”Hotel Rwanda” då han såg den under en specialvisning i Kigali 2005, enligt regissören Terry George. Den Oscarsnominerade filmen berättar historien om hur hotelldirektören Paul Rusesabagina med kyligt mod räddade 1 268 människor från att massakreras mitt under det brinnande folkmordet i Rwanda 1994.

Medan milismännen där utanför högg och brände ihjäl människor lyckades Rusesabagina, i filmen spelad av Don Cheadle, hålla dem på avstånd genom att utnyttja sin ställning som chef för det femstjärniga Hôtel des Mille Collines.

Filmen gjorde Rusesabagina, som efter folkmordet hade fört en anonym tillvaro i exil i Belgien, till en världskänd hjälte omhuldad av Hollywoods adel. Med uppmärksamheten i ryggen for han i väg på föreläsningsturnéer runt om i världen, och berättade om sina erfarenheter från folkmordet.

Fler nyanser

I november 2005 fick han USA:s främsta civila utmärkelse, Presidentens frihetsmedalj, av George W Bush.

Vid den här tiden sågs Rusesabagina och president Kagame – som ledde tutsigerillan RPF som till slut störtade folkmordsregimen 1994 – allmänt som samma slags hjältar i omvärldens ögon. Men bortom detta svartvita narrativ började en betydligt mer nyanserad verkligheten träda fram.

Rusesabagina använde även sin nya plattform till att kritisera Kagames styre, som med tiden blivit alltmer auktoritärt och repressivt mot oppositionella. Presidenten och hans anhängare slog tillbaka genom att ifrågasätta den tidigare hotellchefens skildring av sina handlingar under folkmordet och beskrev hans hjältestatus som ”fabricerad” av västvärlden.

Hätskare kritik

Den personliga konflikten kom snart att spegla större splittringar i Rwanda i synen på landets moderna historia. Rusesabagina gick allt längre i sina angrepp mot presidenten och anslöt sig till det kontroversiella synsättet att RPF och Kagame själva bar ansvar för folkmordet. 2006 var Rusesabagina med och grundade ett politiskt parti från exilen, som även fick en väpnad gren, FLN.

2018 lade han upp en uppmärksammad Youtube-video där han tycktes uppmana till väpnat motstånd mot Kagames regering med orden: ”Tiden är inne att använda alla till buds stående medel för att uppnå förändring i Rwanda”.

Ifrågasatt process

Två år senare, i augusti 2020, dök han plötsligt upp i Rwandas huvudstad Kigali, gripen, under oklara omständigheter. Enligt familjen efter att ha kidnappats i utlandet.

67-årige Rusesabagina åtalades och ställdes inför rätta på en rad punkter. Han anklagades bland annat för terrorbrott med hänvisning till stödet för väpnade FLN. Familjen och anhängare beskriver processen som politiskt motiverad, och bland andra USA och Europaparlamentet har uttryckt oro för hur rättegången gått till.

Och efter flera förseningar meddelade domaren i fallet på måndagen att Rusesabagina och ett 20-tal medåtalade är skyldiga. Rusesabagina dömdes till 25 års fängelse.

Fakta: Folkmordet i Rwanda

Uppskattningsvis 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda våren 1994. Det leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.

De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.

Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – oklart av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i. Då hade president Habyarimana skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan FPR, vilket vissa såg som ett svek.

Efter tre månaders dödande störtade FPR regimen. I dag är FPR det parti som styr landet.

I december 2018 lades en fransk utredning av attentatet mot presidenten 1994 ned i brist på bevis. Utredningen inleddes 1998 på begäran av anhöriga till franska besättningsmän som var med på planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.