Svart rök kommer från hotellet i London. Foto: John Stillwell/TT

Hotell i brand i centrala London

Uppdaterad
Publicerad

Ett lyxhotell i centrala London började brinna på onsdagseftermiddagen. 120 brandmän arbetade med att släcka branden i den 115 år gamla byggnaden.

Strax före klockan 17 mottog räddningstjänsten flera larm om att svart rök spred sig över stadsdelen Knightsbridge i centrala London.

En brand hade då startat i det femstjärniga hotellet Mandarin oriental som ligger på William street, i närheten av Hyde park och varuhuset Harrods. Enligt BBC blev 120 brandmän utkommenderade i 20 brandbilar för att bekämpa branden i den 12 våning höga bygganden.

Inga rapporter om skadade

Det finns inga uppgifter om några skadade. Hotellets personal och gäster som befann sig i byggnaden när branden bröt ut evakuerades till närliggande Hyde park. Ett större område runt hotellet spärrades av.

Ögonvittnen som vistades i Knightsbridge, där även varuhuset Harrods ligger, berättade att en panikartad stämning infann sig när de såg den täta röken välla fram mellan hustaken.

– Jag såg massa svart rök på himlen. Den täckte precis allt och det luktade fruktansvärt illa. Människor var i chock och alla lämnade gatorna på direkten, säger ett ögonvittne till BBC.

En 19-åring som arbetade i en hiss i hotellbyggnaden bad sina kollegor att genast ta sig ut.

– Vi sprang ner för trapporna och signalrede till andra byggnadsarbetarna att lämna sina ställningar, säger ett annat ögonvittne till Sky news.

En brandman bekämpar branden från en stegbil. Foto: Henry Nicholls, Reuters / TT

”Vi förstod att det var allvar”

Kaj Larsson och Sara Sundberg är på semester i London och promenerade i Hyde park när de såg branden. Det var flera som stannade upp och iakttog den svarta röken.

– Först fattar man inget, men sedan förstår vi att det var allvar. Röken var så svart och intensiv, säger Kaj Larsson.

Enligt Larsson var det många fordon i rörelse, ambulanser som passerade till och från hotellet. På väg ifrån platsen syntes även ytterligare två brandbilar ansluta till släckningsarbetet.

– Rökdoften var väldigt stickande vid Hyde park corner, men stämningen var okej där vi var, säger Larsson.

Kaj Larsson befann sig i London när branden bröt ut. Han såg den svarta röken från Hyde Park där han var på promenad med en vän. Foto: Kaj Larsson

Gästats av drottningen

En omfattande renovering blev färdig av den 115 år gamla historiska byggnaden för drygt en vecka sedan.

Hotellet har i närtid gästats av det brittiska kungahuset. Drottningen höll en sammankomst av brittiska och utländska kungligheter dagen innan prins William och Catherine Middelton gifte sig 2011.

Mandarin oriental ligger centralt i London, nära det kända varuhuset Harrods och Hyde Park Foto: Google Earth

Utrikesdepartementet känner till branden i London och ambassaden i staden följer utvecklingen löpande.

– Svenskar på plats uppmanas hålla sig uppdaterade via lokala myndigheter samt följa deras råd och rekommendationer. Det finns inga uppgifter om skadade svenskar, säger Anna Lundblad på UD:s presstjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer