Demokratiaktivister i Hongkong diskvalificeras alltså från sina valda positioner, stoppas från att ställa upp i val och har till och med fängslats för sina åsikters skull. Foto: Salim Alsabbagh

Hotet mot demokratin växer i Hongkong – Kinas grepp allt hårdare

Publicerad

Kinas grepp om Hongkong blir allt hårdare, trots löften om mer demokrati när regionen blev en del av Kina för 20 år sedan. SVT:s Korrespondenterna möter människor som upplever allt mindre möjlighet att tala fritt.

– Många människor har vant sig vid friheten. De förstår inte att Hongkong långsamt håller på att förlora sin frihet, säger bokhandlaren Lam Wing-kee.

Det är natt utanför restaurangen men gatan är upplyst av neon och människorna strömmar förbi fönstret. Han lutar sig fram över bordet och tillägger med äkta allvar:

– Jag förlorade min frihet över en natt. Det kan hända vem som helst. Men jag stannar i Hongkong, bara i Hongkong kan jag kämpa emot Kina. 

Lam Wing-kee är en av de fem bokhandlare som för tre år sen fördes bort under mystiska omständigheter och var försvunna i månader. Han blev förhörd av kinesiska myndigheter, och tvingades erkänna brott och misstag i kinesisk tv. Först därefter fick han återvända till Hongkong. Men en av de fem fastnade och är kvar i Kina, den svenske bokförläggaren Gui Minhai. 

– Min förutsägelse är att Gui Minhai aldrig kommer att få lämna Kina, säger han som ett nyktert konstaterande. Den som bryter mot maktens lagar har inte mycket att sätta emot, oavsett var man befinner sig eller vilket brott man anses ha begått. 

Diskvalificerade demokratiaktivister

Agnes Chow är bara 21 år gammal, en student, men ändå ett hot mot makten. Hon tänkte kandidera till Hongkongs så kallade parlament, eller LegCo som den lagstiftande församlingen kallas i folkmun, men diskvalificerades av valkommissionen innan valet ägt rum. Hon ville ersätta en av de oppositionella parlamentariker som uteslutits efter att ha protesterat mot och förolämpat den kinesiska överhögheten. 

– Peking anser att jag förespråkar självständighet för Hongkong men jag talar om självstyre och anser att det är olika saker. Det finns nästan ingen demokrati i Hongkong längre, säger hon. 

Demokratiaktivister diskvalificeras alltså från sina valda positioner, stoppas från att ställa upp i val och har till och med fängslats för sina åsikters skull. Enligt den kinesiska regimen ska de bestraffas eftersom de anses bryta mot grundlagen, Hong Kongs Basic Law.

Hongkongs grundlag har dessutom nyligen ändrats och skärpts på Pekings initiativ. Den som vill protestera mot den krympande demokratin i Hongkong ska uppenbarligen inse riskerna med ett sådant beteende. 

”Jag är inte rädd för att dö”

Men Lam Wing-kee, som talar klarspråk om den hotade demokratin i Hongkong, sätter friheten högre än allt annat  ”den är till och med viktigare än livet självt”, säger bokhandlaren. 

Människoströmmen utanför fönstret är lika stark som för en timme sedan, alla tycks shoppa här. Lam Wing-kee är 62 år, frånskild, men hans två barn är vuxna och klarar sig själva. 

– Jag är inte rädd för att dö, säger han och med ett mångtydigt leende – det enda under samtalet vid bordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.