Hundratals studenter samlades i Bagdad under söndagen för att sörja de som dött under protesterna. Foto: AP

HRW: Flera personer har blivit bortförda i Irakprotesterna

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Irak fortsätter att rasa och har skördat över 420 liv. Medan landet inväntar ett nytt styre efter premiärministerns avgång kommer uppgifter om att flera personer blivit bortförda, bland annat från Tahrirtorget i Bagdad.

En 16-åring begav sig ut på torsdagen. Han skulle liksom tusentals andra delta i protesterna som rasat i över två månader nu. Hans destination var Irakprotesternas födelseplats Tahrirtorget i huvudstaden Bagdad.

Fyra dagar har gått sedan dess och 16-åringen har ännu inte kommit hem.

”Regeringen bär ansvar”

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har uppgifter om fler försvinnanden – sju personer ska enligt dem ha försvunnit sedan den 7 oktober. Det finns fortfarande inte några spår efter fyra av dem.

16-åringens pappa har letat på tre polisstationer men har varken fått någon information eller möjligheten att lämna in en anmälan, skriver HRW i en rapport. Flera vittnar om samma bemötande och känner sig hjälplösa.

– Huruvida det är myndigheterna eller beväpnade grupper som ligger bakom dessa försvinnanden i Bagdad bär regeringen ansvar för folks säkerhet, säger Sarah Leah Whitson på HRW i ett pressmeddelande.

Blodigaste veckan

Över 420 personer har mist livet i protesterna som spritt sig till flera platser i landet, där förra veckan blev särskild blodig och våldsam.

Flera demonstranter har dessutom skjutits ihjäl av tårgasbehållare stora som läskburkar, rapporterar BBC. Det här har väckt avsky där många tar till sociala medier och lägger upp bilder på sig själva och föremål som motsvarar storleken av dessa behållare.

Polis döms till hängning

Irakiska ledare har lovat att straffa de som tar till med onödigt mycket våld, även om det i många av de nämna fallen inte går att bevisa vilka som ligger bakom vare sig beskjutningarna eller kidnappningarna.

Under söndagen kom dock en första dom. En polis dömdes till döden för att han i sin tur hade dödat demonstranter. Mannen har dömts till hängning, skriver nyhetsbyrån AFP. En annan polisman har dömts till sju års fängelse.

Premiärminister Adil Abd al-Mahdis avskedsansökan godkändes i söndags av parlamentet och nu väntar landet ett nytt styre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.