Huawei släpps in i brittiska 5G-nätet. Foto: AFP/TT

Huawei tillåts delta i byggandet av Storbritanniens 5G-nät

Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har med ett antal ministrar beslutat att fortsätta tillåta utrustning från den kinesiska teknikjätten Huawei i landets 5G-nät.

USA, som själva svartlistat Huawei, hade hellre sett att Storbritannien valt bort teknikjätten.

Men under tisdagen beslutade premiärminister Boris Johnson att teknik från Huawei ska fortsätta tillåtas i utbyggandet av 5G-nätet, dock i en mindre omfattning för att försöka blidka USA.

Huawei kommer dock vara helt exkluderade från nätets mer känsliga delar där bland annat militärbaser och kärnkraft ingår, skriver BBC.

Utan att nämna Huawei har Storbritannien beslutat att införa ett tak på 35 procent av nätet för högriskleverantörer.

Oro för säkerhetsrisker

Brittiska mobiloperatörer använder sedan tidigare utrustning från företaget, och det fanns en oro att landet skulle hamna på efterkälke om man tvingas vända sig till någon av Huaweis konkurrenter i stället.

Att det finns en oro kring den teknik som Huawei tillhandahåller har att göra med påstådda säkerhetsrisker kring att Kina skulle kunna få insyn och stjäla värdefull information.

EU lovar hårda regler

Också EU-kommissionen har diskuterat Huawei och meddelade under tisdagen att medlemsländer inte kommer förbjudas från att samarbeta med företaget. Men det utlovas hårda regler och tuffa villkor.

– Det handlar inte om diskriminering. Det handlar om att slå fast regler. De kommer att bli strikta. De kommer att bli krävande, men naturligtvis kommer vi i EU att välkomna alla operatörer som är villiga att acceptera dem, säger kommissionären för den inre marknaden, Thierry Breton.

Kommissionen ska på onsdagen lägga fram sina rekommendationer på 5G-sidan.

Enligt de delar som läckt ut på förhand väntas man bland annat föreslå att medlemsländerna undviker att förlita sig på endast ett bolag, och att man sätter upp ramverk för att kontrollera tillgången till känsliga delar av infrastrukturen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.