Huaweis vd om USA:s svartlistning: ”Behövde någon som petade på oss med en pinne”

Uppdaterad
Publicerad

Huaweis vd Ren Zhengfei kallar handelskriget mellan USA och Kina för stimulerande och säger att det kinesiska företaget går bättre än Ericsson för att man dricker mindre kaffe. SVT Nyheter träffade en av världens mäktigaste företagsledare för en exklusiv intervju.

Huaweis vd Ren Zhengfei, som befunnit sig i mitten av de segdragna handelskriget mellan USA och Kina under en längre tid, tycker att bemötandet från USA är stimulerande. Han syftar på att den amerikanska regeringen har placerat Huawei på en speciell lista över företag som amerikanska underleverantörer inte får leverera komponenter till, på grund av att de utgör ett säkerhetshot mot amerikanska företag.

– Vi behövde någon som petade lite på oss med en pinne. Lite stimulans, vi började bli lata. 

Ren Zhengfei lägger skrattande till att ”egentligen är det billigare för oss att tillverka komponenterna själva, vi har ju kunnandet”.

Om kritiken kring att Huawei och dess 5G-teknologi skulle kunna utgöra en säkerhetsrisk för Sverige och andra länder säger Zhengfei att alla länder bör ha ”digital suveränitet” över sitt eget territorium,

– Det är bra om Sverige skaffar en egen lagstiftning som reglerar landets digitala suveränitet.

”Alltid sett upp till Ericsson”

Mötet med de fyra nordiska public service-bolagen är exklusivt och Ren Zengfei lägger mycket tid på att beskriva hur öppet Huawei är för samarbeten och granskning av utomstående. Han hyllar både finska Nokia och svenska Ericsson men är också tydlig med att det är Huawei som just nu är nummer ett i världen på 5G-teknologi.

– Jag har alltid sett upp till svenska telecomföretaget Ericsson, men istället för att dricka kaffe så har Huawei satsat alla resurser på forskning och utveckling, säger han skrattande till oss.

Se mer från intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.