Hugo Chávez kvarlevor bevaras inte

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas förre president Hugo Chávez kvarlevor kan inte bevaras för en längre tid.

Det är högst osannolikt att Hugo Chávez kvarlevor kommer att kunna balsameras och bevaras för en längre tid, som tidigare sagts. Det uppgav landets ställföreträdande president Nicolas Maduro sent i går. Anledningen är att beslutet att bevara kroppen togs försent. och att rätt förberedelser av Chávez kvarlevor aldrig utfördes i tid.

– Beslutet borde ha fattats långt tidigare, sa Maduro i ett tal.

– Beslutet, eller snarare förslaget var en produkt av kärlek till Hugo Chávez.

Den förre presidenten avled den 5:e mars, och beslutet om att hans kvarlevor skulle bevaras permant annonserades två dagar senare. Den balsamerade kroppen skulle ha placerats på ett militärmuseum nära presidentpalatset, dit den skulle ha förts i fredags. Maduro hävdar att kvarlevorna fortfarande ska placeras där.

Experter emot

– Världens bästa experter på området, ryska och tyska, har konsulterats. Deras råd till myndigheterna är att det sannolikt inte är möjligt att genomföra en långvarig balsamering, sa Maduro utan att gå in på detaljer.

En colombiansk balsamerare, Camilo Jaramillo, sa att för att undvika en snabb nedbrytning, måste en kropp genomgå en kemisk behandling inom timmar efter att döden har inträtt, såvida inte kroppen kyls ner och förvaras i max 5 grader C.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chávez död

Mer i ämnet