Försvarsministern om Ukrainakonflikten: ”Vi förbereder oss”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges försvarsminister kallar situationen som uppstått till följd av Rysslands militära upptrappning nära Ukraina för allvarlig. Samtidigt uppger han att det inte finns ett enda land som gett någon utfästelse om hur det skulle agera om en krigssituation uppstår.  

– På nationell nivå förbereder vi oss genom att anpassa försvarets resurser och beredskap, säger Peter Hultqvist (S).

Ryssland har under senhösten samlat tiotusentals – enligt vissa bedömare omkring 100 000 – soldater vid den ukrainska gränsen. Det har orsakat ett spänt läge i Europa och lett till skarpa uttalanden från både USA och Nato.

Det finns en reell risk för krig, menar Oscar Jonsson som är forskare i rysk krigföring. Sveriges försvarsminister kallar situationen för allvarlig.

– Vad som kommer att hända ifrån EU:s och Nato:s sida i händelse av en rysk intervention det får man återkomma till, säger Peter Hultqvist i SVT:s Morgonstudion.

”Funderas väldigt intensivt”

Hur de enskilda europeiska länderna kommer att agera är inte heller helt tydligt. 

– Det finns inget land idag som har gett någon utfästelse om ‘hur gör man i en ren krigssituation’, säger Hultqvist.

Borde man inte börja fundera på det nu?  

– Jag tror att det funderas väldigt intensivt på olika händelsescenarion runt om i Europa, svarar försvarsministern.  

Behövs mer för att försvara Gotland

I Sverige förbereder sig försvaret genom att anpassa resurser och beredskap, enligt försvarsministern som menar att Försvarsmakten har förstärkts rejält sedan 2015. Han påpekar dock att det tar tid att bygga upp ett tillräckligt försvar.  

Behövs det mer för att försvara Gotland?  

– Ja det behövs mer, säger försvarsministern.

Fördjupat samarbete

Ryssland har även ställt krav på att flera länder, inklusive Sverige, inte ska få ansluta sig till Nato. Peter Hultqvist menar att Rysslands krav är oacceptabla och att landets agerande strider mot folkrätten.  

– Det demokratiska Europa måste hålla ihop och hävda folkrättens principer väldigt tydligt. 

Det är viktigt att partnerskapet mellan Nato och Sverige fördjupas, enligt det inlägg Statsminister Andersson publicerade på Twitter efter ett möte med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.