Pakistan har drabbats hårt av översvämningar. Många områden i landets största stad Karachi, med över elva miljoner invånare, står under vatten sedan regnet började vräka ner på onsdagskvällen. Foto: TT

Våldsamma översvämningar skördar dödsoffer

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt har fler än 1.200 människor omkommit i de senaste veckornas översvämningar i södra Asien. Avskurna vägar, raserade hem och förstörda skördar lämnar hundratusentals människor i behov av hjälp.

De våldsamma monsunregnen i södra Asien fortsätter att lamslå Indien, Bangladesh och Nepal. Internationella Rödakorskommittén (ICRC) och Röda halvmånens internationella federation (IFRC) talar om den värsta humanitära krisen i regionen på flera år. Hundratusentals människor är i behov av nödhjälp sedan byar isolerats och hus raserats.

Även Pakistan har drabbats av översvämningar. Många områden i landets största stad Karachi, med över elva miljoner invånare, står under vatten sedan regnet började vräka ner på onsdagskvällen. Flera människor har mist livet när de fått ström genom kroppen, bland annat en ung flicka som dog i en elolycka i sitt hem, rapporterar tidningen Dawn.

Norra Karachi rapporteras ha fått närmare en meter regn det senaste dygnet och enligt prognoserna ska regnandet fortsätta.

Tvingades vada hem

Indiens finanscentrum Bombay fick i tisdags nästan en månads genomsnittsnederbörd på ett dygn, runt 130 millimeter. Lokaltågen stoppades och bilförare tvingades överge sina bilar och vada hem genom midjehögt vatten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

En man hittades död i sin bil som han vägrade lämna. Polisen tror att han dog av kolmonoxidförgiftning efter att ha haft motorn och luftkonditioneringen i gång. Bombaypolisen går därför ut med råd till förare som fastnat i vattenmassorna, rapporterar Times of India.

Minst 18 människor dog när ett fyravåningshus rasade samman i det tätbefolkade området Bhendi Bazaar i Bombay på grund av regnet. Ytterligare över 20 människor tros vara instängda i rasmassorna.

Barn utan skola

Över fyrtio miljoner människor bedöms vara berörda av översvämningarna som orsakat stora skador på skördar och infrastruktur i regionen. Runt 18 000 skolor har förstörts eller skadats, vilket enligt Rädda Barnen innebär att runt 1,8 miljoner inte kan gå till skolan.

– Vi har inte sett så här omfattande översvämningar på åratal, och utbildning på lång sikt för ett enormt stort antal barn är i fara, säger Rafay Hussain, chef för Rädda Barnen i den indiska delstaten Bihar, till tidningen The Guardian.

I låglänta och tätbefolkade Bangladesh har monsunregnen dränkt mer än tredjedel av landets yta.

– Jag kunde inte hitta en enda torr landremsa, sade Matthew Marek, chef för Röda Korsets och Röda Halvmånens katastrofinsatser i Bangladesh, till Reuters efter en flygtur över de värst drabbade områdena tidigare i veckan.

Fakta: Monsunregnen i Sydasien

När den asiatiska kontinenten värms upp på sommaren bildas djupa lågtryck som under sommaren och hösten för in stora mängder regn från havet över södra Asien. Regnen står för 80 procent av årsnederbörden i regionen.

Monsunperioden varar vanligen från juni till september.

Monsunregn faller mest i form av kraftiga åskskurar och ger i regel inte så omfattande och katastrofala regn som tropiska cykloner.

Trots det orsakar regnen varje år dödsfall och stora skador på grödor och infrastruktur. Årets monsunregn räknas till de värsta på flera år, räknat i förluster av människoliv.

Källa: SMHI, Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.