Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Badstreet Boys, Ukraina

Humor drar in pengar till Ukrainas försvar

Uppdaterad
Publicerad

En ukrainsk komikergrupp gjorde en humoristisk cover på amerikanska popbandet Backstreet Boys 24 år gamla video “I want it that way” och sprängde sitt eget insamlingsrekord.  

Med över fem miljoner visningar på komedigruppen Badstreeet Boys  sociala mediekonton har det blivit klirr i insamlingsbössan, nästan två miljoner kronor på bara tre dagar. Gruppen är inte förvånad över att videon blev viral.  

– Människor behöver något att skratta till, särskilt när det är dystert, förklarar komikern Slava Kedr.  

För de insamlade pengarna har de köpt ett 70-tal drönare, två fordon, mörkersikte och annan utrustning. Allt går till ukrainska soldater vid fronten. 

– Behoven är så stora, vi behöver mer av allt, som drönare och medicinsk utrustning, berättar Slava Kedr.  

Trögt med donationer 

I Ukraina och runt om i världen var givarviljan mycket stor och generös under de första tolv månaderna efter Rysslands fullskaliga invasion. Tidningen Kyiv Independents undersökning visar, i stora drag, att även om givarna fortfarande är många, så minskar beloppen då ukrainarna fått sämre ekonomi. 

– Det svåraste ju nu är att fånga allmänhetens uppmärksamhet, säger Andrij Nedilko, vid Frontline Care til Kyiv Independent.  

Humor och kreativa idéer  

Nu funderar komikergruppen på att göra en ny video. De vill att även den ska bli viral och vet att det krävs stor kreativitet för att de ska lyckas.     

– Humor fungerar bra när man vill samla in pengar, vi behöver slå nya rekord, förklarar Slava Kedr.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.