Hundjobb för Schweiz advokater?

Uppdaterad
Publicerad

Schweiziska advokater slipper hundjobb. Folket i alplandet röstade på söndagen nej till att fiskar, hamstrar, hundar och andra utsatta djur måste ha rätt till juridisk hjälp.

Drygt två tredjedelar sade nej till ett lagförslag om att utsatta djur över hela Schweiz måste få möjlighet till rättshjälp, enligt preliminära valsiffror som schweiziska medier redovisar.

Det var djurrättsorganisationen Schweizer Tierschutz (STS) som genom ett så kallat folkinitiativ med 100 000 underskrifter hade tvingat fram omröstningen.

Enligt opinionsmätningar är schweizarna positiva till idén, men uppenbarligen tog sig inte tillräckligt många djuradvokatsvänner till vallokalerna. Däremot blir det även i fortsättningen fritt fram för regionala beslut om att djuren ska få rättshjälp, en åtgärd som kantonen Zürich vidtog redan 1992.

Strängt djurskydd

Antoine Goetschel är som djurens advokat i Zürich frågans affischnamn. Han sköter årligen upp till omkring 200 rättsfall, men irriterar sig på att det ofta är de mest kufiska som väcker uppmärksamhet. Till exempel när han häromveckan i rätten företrädde en gädda som torterats ihjäl av en fiskare.

De flesta fallen handlar dock om hundar, katter och boskap som utsatts för grovt djurplågeri. Klienterna har nästan alltid urusel betalningsförmåga, så Goetschels timarvode à 200 franc (1 300 kronor) betalas av kantonmyndigheterna.

Schweiz har redan en av världens strängaste djurskyddslagar. Men straffen för de människor som döms blir ofta låga. Goetschel ser det som logiskt att man tvingar rättsväsendet att ta djuren på större allvar.

-Om åklagaren får ett fall med jättelika knarkmängder, och ett med halshuggna barn, och sedan två brända hundar kommer in – då säger han, ”äsch, vadå”. Det förstår jag, säger Goetschel.

-Det vore mer rättvist att ge djuren en röst.

Gäddan uppäten

Det blev också nej från folket i en av de andra två folkomröstningar som hölls på söndagen, om regeringens förslag till pensionsminskningar. Däremot godkändes enligt de schweiziska mediernas preliminära siffror förslag om hur forskning på människor ska regleras i lag.

Och gäddan då? Den förlorade. Goetschel funderar på att överklaga, rapporterar The Wall Street Journal, som dock också konstaterar att gäddan nog inte bryr sig, eftersom den numera är uppäten.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.