Hundra gravstenar på en kyrkogård i Danmark har blivit vandaliserade med graffitti i anslutning till Hadsunds kyrka. Foto: Henning Bagger/AP/TT

Hundra gravstenar nedklottrade med ”djävulens” symbol

Uppdaterad
Publicerad

Hundra gravstenar på en kyrkogård i Danmark har blivit saboterade i anslutning till Hadsunds kyrka på östra delen av Jyllandshalvön, rapporterar Jyllandsposten.

Flera av gravstenarna hade talet ”666” klottrade på sig i svart sprayfärg. Numret är vilddjurets tal och omnämns i Nya Testamentet i Uppenbarelseboken – men används också som en symbol för djävulen och ondska.

– Någon har klottrat 666 – alltså djävulens nummer – med stora svarta siffror på flera av gravstenarna, berättar Mogens Hougesen, chef för polisen i region Nordjylland till TV2 Nord.

En gravsten som blivit nedklottrad med graffitti vid Hadsunds kyrka. Foto: Henning Bagger/AP/TT

Utreds av dansk polis

Upptäckten gjordes tidigt på söndagsmorgonen av kyrkans anställda och polisen kopplades in direkt, som nu utreder händelsen. Motivet är ännu oklart.

Enligt kyrkvaktmästare Kurt Borup kommer ägarna till gravstenarna att kontaktas, rapporterar TV2 Nord.

En liknande incident inträffade i den närliggande Visborgskyrkan under 2016. Även i det fallet blev drygt 100 gravstenar nedklottrade av graffiti på kyrkogården, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.