Lerfloden vällde fram nära staden Brumadinho Foto: Räddningstjänsten i Minas Gerais / AFP / TT

Hundratal saknas efter dammras i Brasilien

Publicerad

Ett intensivt sökarbete pågår efter 200 saknade sedan en damm vid en gruva kollapsat i sydöstra Brasilien. Men hoppet minskar om att hitta någon vid liv och dödstalet väntas stiga.

Sju kroppar har hittats, men omkring 200 gruvarbetare saknas fortfarande, efter dammkatastrofen i Brasilien, sade borgmästaren Avimar de Melo Barcelos, i staden Brumadinho där olyckan inträffade.

Dödstalet väntas stiga, uppger Reuters.

Gruvan ligger i den gruvtäta delstaten Minas Gerais.

Det var en lerflodvåg som svepte över landskapet på fredagen som tog med sig en bro, skadade bostäder och drog in över en järnmalmsgruvan.

Gruvbolagets VD, Fabio Schvartsman sade på fredagen att endast en tredjedel av de omkring 300 arbetarna har hittats.

Han sade också att leran svepte in vid lunchtid genom gruvans kontor och bolagets cafeteria.

Schvartsman sade att Feijao järngruva skulle avvecklas.

Påminner om annan olycka

Delstaten Minas Gerais återhämtar sig fortfarande från en annan stor dammolycka i november 2015 då 19 personer omkom. Den beskrivs som Brasiliens värsta miljökatastrof.

Då spreds giftigt järnavfall och begravde en hel by. Företaget Vale var ett av företagen som var inblandat i driften. Det är samma företag som äger den nu drabbade gruvan.

”En sorglig konsekvens av de lärdomar som inte gjort av Brasiliens regering och gruvföretagen”, kommenterar miljöorganisationen Greenpeace, enligt TT.

VD Fabio Schvartsman kallar fredagens katastrof för en mänsklig tragedi.

-Vi pratar antagligen om ett stort antal offer, vi vet inte hur många men vi vet att det kommer att vara ett högt antal, sade han vid en presskonferens, uppger TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer