Många döda efter färjeolycka i Tanzania

Uppdaterad
Publicerad

Antalet offer torsdagens färjekatastrof på Victoriasjön i norra Tanzania stiger. Inga fler överlevande har hittats sedan räddningsarbetet återupptogs på fredagmorgonen och hundratals passagerare saknas fortfarande.

Hittills har över 100 döda hittats efter olyckan, skriver Reuters som hänvisar till uppgifter från Tanzanias statliga radio TBC Taifa. Enligt The Telegraph, som fått sina uppgifter från polisen i Tanzania, har 136 dödsfall hittills bekräftats.

Enligt Reuters befaras över 200 personer ha drunknat. Endast 37 har räddats, några av dem är illa däran.

Färjan ligger med kölen upp på grunt vatten. Hoppet om att fler överlevande ska hittas är litet och man förbereder sig nu på det värsta:

– Vi fruktar att ett mycket stort antal människor har mist sina liv, säger George Nyammaha, guvernör i Ukerewe-distriktet till lokala medier.

Osäkert antal

Tragedin inträffade på torsdagseftermiddagen nära hamn på färjans rutt mellan öarna Ukora och Bugolaora. Enligt tanzaniska myndigheter är det högst oklart hur många passagerare som befann sig ombord på M/V Nyerere när hon kapsejsade. Enligt vissa uppgifter kan det ha rört sig om så många som 500.

De personer som övervakade ombordstigningen sägs finnas bland de omkomna och saknade. Även maskinen som registrerar biljettförsäljningen har gått förlorad.

Troligen överlastning

Färjan var fullastad med människor och varor från marknaden på Bugolora, berättar ögonvittnen för AFP. Orsaken till olyckan är ännu inte fastställd, men mycket talar för överlastning.

– När man packar båtar såhär fulla, och olyckan sker då går det snabbt. Många människor är dessutom inte simkunniga, säger SVT:s utrikesreporter Johan Ripås, som har den afrikanska kontinenten som specialområde.

President John Magufuli uppmanar befolkningen till lugn i ”dessa svåra tider”. Oppositionen däremot beskyller regeringen för att ha negligerat riskerna med den åldersstigna färjan, rapporterar TT.

– Många av de här båtarna är gamla kolonialfartyg där man plockat bort räddningsfaciliteter för att få plats med fler människor, säger Johan Ripås.

Fakta: Victoriasjön

Victoriasjön är Afrikas största sjö med en yta på nära 69 000 kvadratkilometer. Den sträcker sig mellan Uganda, Tanzania och Kenya. Sjön är en viktig inkomstkälla för fiskare, och stora mängder varor och människor transporteras över den dagligen.

Samtidigt är sjön en av de mest drabbade i världen när det gäller drunkningsolyckor – omkring 5 000 varje år, enligt den nationella räddningsgruppen i Tanzania. Över 800 människor omkom i en fartygskatastrof 1996.

Vädret kan snabbt skifta från stiltje till regn och farliga åskstormar, på grund av det speciella klimatet som skapas i regionen av de varma vattenmassorna.

Fiskebåtar och färjor är ofta i dåligt skick, livvästar saknas och bristande simkunskaper är vanligt.

Källa: CNN, The East African (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.