Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De överlevande är chockade och upprivna, berättar psykologen och hjälparbetaren Eva Tsikrikou. Foto: Grekjlands kustvakt/AP/TT/Reuters

Hundratals människor saknas efter båtolycka i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

79 personer har bekräftats döda och hundratals saknas efter gårdagens båtolycka på Medelhavet utanför Grekland. 100 barn kan ha befunnit sig ombord på fiskefartyget som tros ha varit på väg från Egypten, via Libyen, till Italien.

Det är ännu okänt hur många som befann sig på båten vid olyckan som skulle kunna vara en av de värsta flyktingkatastroferna på Medelhavet. Enligt FN:s flyktingorgan rör det sig om minst 400 personer, men enligt obekräftade rapporter kan det ha varit 750 personer ombord, menar Ilias Siakantaris, talesperson för den grekiska regeringen.

Fiskebåten som var på väg till Italien kapsejsade och sjönk snabbt efter ett motorhaveri tidigt på onsdagmorgonen, 80 kilometer sydväst om staden Pylos i Grekland.

104 personer har hittills räddats, enligt grekiska myndigheter.

100 barn ombord

Omkring 100 barn befaras ha befunnit sig ombord i båtens lastutrymme, uppger en läkare på ett lokalt sjukhus som talat med överlevande, rapporterar BBC. Även Rädda Barnen uppger samma siffra med hänvisning till vittnesmål från överlevande.

– Vi vet inte vad som fanns i lastrummet. Men vi vet att flera smugglare låser in människor för att behålla kontrollen, säger Ilias Siakantaris till ERT.

På flygbilder tagna innan båten sjönk syns ett stort antal människor trängas på däck.

– Båten var överfull. En exakt siffra kan inte ges med säkerhet, men det som är säkert är att det är väldigt många, säger Nikos Alexiou, talesperson på den grekiska kustbevakningen, rapporterar The Guardian.

Sent på torsdagen meddelade Grekisk kustbevakning att nio personer som överlevde olyckan är gripna misstänkta för människosmuggling.

Saknade familjemedlemmar

Kassem Abozeed, från Syrien men boende i Tyskland, berättar att han sist hörde av sin fru Israa för åtta dagar. Hon ska ha betalat 4 500 dollar (drygt 47 000 kronor) för att resa med båten.

– Vi fick inte godkänt på min frus asylansökan till Tyskland där jag jobbar. Ansökan blev försenad och vi fick inget godkännande, säger han till Reuters.

Havet utanför Grekland är en av huvudvägarna till EU för flyktingar och migranter från Mellanöstern, Asien och Afrika. Enligt FN har omkring 72 000 personer flytt till närliggande länder vid Medelhavet hittills i år.

Grekland har utlyst tre dagars landssorg för att hedra offren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.