Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Attackerna har fortsatt från båda sidor under söndagen. Se israeliskt luftvärn beskjuta en raketattack från Gaza. Foto: Reuters

Vapenvila mellan Israel och Islamiska jihad

Uppdaterad
Publicerad

Efter egyptisk medling enades Israel och den palestinska gruppen Islamiska jihad om en vapenvila på söndagskvällen. Vapenvilan trädde i kraft kl 22.30 svensk tid. Enstaka raketer avlossades upp till 20 minuter efter den tidpunkten men sedan dess verkar vapenvilan hålla, skriver Times of Israel.

Konflikten i Gazaremsan eskalerade under helgen, med fortsatta flyganfall från Israel och fortsatt raketbeskjutning från Islamiska jihad i Gaza.

Efter förhandling med egyptiska medlare har de stridande parterna gått med på en vapenvila i Gaza, med start klockan 22:30 svensk tid.

Enligt ett uttalande från Mohammad al-Hindi, en av ledarna för Islamiska jihad, ska Egypten ha lovat att verka för att Israel friger två högt uppsatta medlemmar av den militanta rörelsen, rapporterar TT.

Israels premiärminister Yair Lapid meddelar i ett uttalande att Israel förbehåller sig rätten att svara med styrka om Islamiska jihad bryter vapenvilan. I uttalandet tackar han även för Egyptens medling i konflikten.

Enligt hälsomyndigheterna i Gaza har 44 personer dödats sedan de israeliska flyganfallen inleddes, varav 15 är barn. Över 350 personer ska ha skadats i attackerna.

Höga befälhavare i Gaza dödade

Två befälhavare inom den militanta palestinska rörelsen Islamiska jihad, terrorstämplad av EU och USA, har dödats i de israeliska flygräderna på Gazaremsan. I fredags dödades Taysir Jabari, befälhavare i den norra delen av Gazaremsan i en flygräd.

På lördagen dödades Khaled Mansour, befälhavare i den södra regionen. Ytterligare två militärer samt flera civila dödades också i attacken, där flera hus demolerades.

Den israeliska militären uppger samtidigt att man har gripit 20 medlemmar av den terrorstämplade gruppen.

Flyglarm i Jerusalem

Under söndagen hördes flyglarm och explosioner i västra Jerusalem. Som svar på fredagens och lördagens attacker har 450 raketer avfyrats från Gazaremsan mot södra Israel som tvingat civila att fly till skyddsrum. De flesta raketer har kunnat avvärjas och det finns inga uppgifter om israeliska dödsfall. Några personer har skadats av splitter orsakade av raketbeskjutningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här skjuts raketer ner över Israel, svar på de israeliska attackerna mot Gaza. Foto: SAID KHATIB/TTMohammed Saber/EPA/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer