En kraftifg explosion inträffade i den byggnad på Gazaremsan där Hamas-styrda tv-kanalen al-Aqsa TV har sin redaktion Foto: Mahmud Hams / AFP / TT

Hundratals raketattacker från Gaza mot Israel – bombsvar mot Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Mängder av raketer regnar från Gazaremsan – och Israel svarar med omfattande flyganfall. Tre palestinier har dödats i flyganfallen och en israel dödades i en bostad i Ashkelon när en projektil från Gaza slog ned. Dessutom har israelisk militär bombat Hamas egen tv-station.

Över 300 raketer har skjutits från det palestinska territoriet under måndagen och långt in på kvällen ljöd raketlarmen på den israeliska sidan, enligt tidningen Haaretz.

Ett antal raketer har passerat det avancerade israeliska raketförsvaret. En projektil dödade en israelisk man och skadade en kvinna i en lägenhet i Ashkelon.

Anfall mot Hamas egen tv-kanal

Israeliska militärflygplan, helikoptrar och stridsvagnar har svarat med att attackera ett 100-tal mål i Gaza med koppling till Hamas och Islamiska Jihad. Tre palestinier har dödats i anfallen, enligt palestinska vårdmyndigheter. Två av dessa hörde till en väpnad gruppering.

Dessutom har en redaktionsbyggnad som tillhör Hamas egen tv-kanal bombats, rapporterar Reuters. Ett antal icke-explosiva projektiler sköts mot byggnaden som varningar för att personer skulle hinna evakuera. Det finns för närvarande inga uppgifter om döda.

– Tv-stationen sänder ut hård uppvigling gentemot Israel och dess invånare, och visar upp metoder för att kunna utföra attacker mot civila och soldater, säger en talesperson för den israeliska försvarsmakten i ett utalande.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har meddelat att han avbryter sin resa till Paris och åker hem med anledning av situationen. På söndagen sade Netanyahu i ett tal att han hoppas nå någon form av uppgörelse för att undvika ett nytt krig.

Hamas: En hämnd

Den palestinska islamiströrelsen Hamas säger att raketavfyrningen är en hämnd av flera grupper efter att sju palestinier dödats i strid med israeler i Gaza. Bland dem en lokal befälhavare för Hamas väpnade gren al-Qassam-brigaderna.

Detta skedde i samband med en hemlig, men misslyckad, israelisk insats på Gazaremsan sent på söndagen. Enligt Israel var insatsen av underrättelsekaraktär, rapporterar Haaretz. Enligt Hamas var det en grupp israeler som försökte infiltrera området i en civil bil. Skottväxling utbröt och israelerna fick understöd av flygvapen, rapporterar Reuters. Bilder från platsen visar rester av palestiniernas fordon i en krater i sanden.

En israelisk soldat dödades.

EU:s utrikestjänst fördömer det eskalerande våldet i ett uttalande och uppmanar bägge parter att ta ett steg tillbaka.

Stora demonstrationer längs med gränsen har pågått sedan i mars och åtföljts av våldsamheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer