Lerfloden vällde fram nära staden Brumadinho i Brasilien. Foto: Bruno Correia/AP/TT

Hundratals saknas efter dammras i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Ett intensivt sökarbete pågår efter hundratals saknade sedan en damm vid en gruva kollapsat i sydöstra Brasilien.

Men hoppet minskar om att hitta någon vid liv, uppger guvernören enligt TT.

– Min femåriga syskonson frågar mig om hans pappa är död. Vad ska jag säga honom, säger Olivia Rios förtvivlat.

34 kroppar har hittats, men över 270 personer och gruvarbetare saknas fortfarande efter dammkatastrofen i Brasilien. Enligt brandkåren har 100 personer räddats, uppger The Guardian.

Dödstalet väntas stiga, uppger Reuters. Gruvan ligger i den gruvtäta delstaten Minas Gerais. Enligt guvernören minskar hoppet att hitta överlevande.

– Från och med nu är chanserna minimala och det mest sannolika är att vi bara kommer att hitta döda kroppar, sade Romeu Zema, guvernör i Minas Gerais, enligt TT.

Dödstalet efter dammkatastrofen väntas stiga. Foto: Andre Penner, AP

Lerflodvåg

Det var en lerflodvåg som svepte över landskapet på fredagen, tog med sig en bro, skadade bostäder, och drog in över en järnmalmsgruvan.

Gruvbolagets VD, Fabio Schvartsman sade på fredagen att endast en tredjedel av de omkring 300 arbetarna har hittats. Han sade också att leran svepte in genom gruvans kontor och bolagets cafeteria vid lunchtid.

Schvartsman sade att Feijao järngruva, där dammen kollapsade, skulle avvecklas.

Lerflodvågen svepte med sig en bro. Foto: Douglas Magno, AFP

Flera anhöriga kräver svar om vad som hänt med deras närstående, enligt AFP.

– Min femåriga syskonson frågar mig om hans pappa är död. Vad ska jag säga honom, säger Olivia Rios förtvivlat.

Påminner om annan olycka

Delstaten Minas Gerais återhämtar sig fortfarande från kollapsen i november 2015 då 19 personer omkom i en annan dammolycka som beskrivs som Brasiliens värsta miljökatastrof.

Giftigt järnavfall spreds och begravde en hel by. Företaget Vale var ett av företagen som var inblandat i driften, samma företag som äger den nu drabbade gruvan.

Brasiliens nytillträdde president Jair Bolsonaro kommer att flyga över katastrofområdet under lördagen.

”En sorglig konsekvens av de lärdomar som inte gjort av Brasiliens regering och gruvföretagen”, kommenterar miljöorganisationen Greenpeace.

VD Fabio Schvartsman kallar fredagens katastrof för en mänsklig tragedi.

– Vi pratar antagligen om ett stort antal offer, vi vet inte hur många men vi vet att det kommer att vara ett högt antal, sade han vid en presskonferens, uppger TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.