Indonesiska soldater och räddningsarbetare samlas för att förbereda evakuering av turister från Mount Rinjani i den östra delen av ön Lombok i Indonesien på måndagen den 30 juli 2018.

Hundratals turister evakueras från vulkan på ön Lombok

Uppdaterad
Publicerad

Flera hundra vandrare evakueras från vulkanen Mount Rinjani på turistön Lombok i Indonesien. De flesta uppges vara utlänningar och vara strandsatta vid en vulkansjö på berget efter den kraftiga jordbävningen på söndagen.

Talespersonen Sutopo Purwo Nugroho på den nationella katastrofmyndigheten, skrev på Twitter sent på söndagen att 820 personer befann sig på berget när jordbävningen inträffade.

Enligt talespersonen är 617 av de 820 personerna utländska medborgare.

Chefen för nationalparken Mount Rinjani, Sudiyono, sade på måndagen att över 800 turister var registrerade för att klättra upp på Rinjani som är en aktiv vulkan.

Enligt militär som uttalat sig i indonesiskt television ska mer än 250 personer tagit sig till byn Sembalun.  Han sade att några drabbats av lättare skador och var traumatiserade, men att de flesta var vid god hälsa, enligt nyhetsbyrån AP.

500 personer på berget

Nationalparkens chef uppgav tidigare på måndagen att mer än 500 personer är kvar på Mount Rinjani och samlade nära vulkansjön Segara Anakan. Sent på måndagseftermiddagen, lokal tid, uppges räddningsarbetare ha nått ett hundratal av dem i närheten av vulkansjön.

Två helikoptrar används till evakueringen, uppger AP och refererar till nyhetsportalen Detik.

De personer som är kvar i natuionalparken är hemmahörande i USA, Frankrike, Nederländerna, Thailand och Tyskland, uppgav en talesperson för räddningsinsatsen, enligt TT.

Svenskar har lämnat

UD uppger till SVT Nyheter att det fanns svenskar på Mount Rinjani när jordbävningen ägde rum, men att dessa har lämnat området. Enligt uppgifter till SVT från Lombok fanns två svenskar på gästlistan med besökare i nationalparken dagen före jordbävningen.

Vanligtvis övernattar vandrarna vid vulkansjön och stannar några nätter.

16 döda

16 personer har omkommit i jordskavlet, enligt AP på måndagen.

Det var strax före klockan sju på söndagsmorgonen, lokal tid, som skalvet inträffade.  Det uppmättes till 6,4 i magnitud.

Mount Rinjani är 3 726 meter högt och den näst högsta vulkanen i Indonesien. Rinjani dominerar landskapet på den relativt lilla ön Lombok.

Vulkanen hade sitt senaste utbrott i september 2016 då turister evakuerades från berget.

Källa: Rinjani National Park/NBC News

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer