Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Protesterna fortsätter i Myanmar. Bilden är från Rangoon. Foto: AP/TT

Hundratusentals i protester mot militärkuppen i Myanmar

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals människor har fortsatt protestera mot militärens maktövertagande i Myanmar. Anspänningen är hög när soldater försöker skingra folkmassorna. Pansarfordon patrullerar i de stora städerna. Internet ska dessutom vara nedstängt.

Vid en demonstration utanför ett kraftverk i delstaten Kachin ska soldater ha öppnat eld, rapporterar The Guardian. Det framgår inte om det var skarp ammunition eller gummikulor. Kraftverket i fråga har fallit under militärens kontroll och kravallpolis har anlänt för att hjälpa till att stävja motståndet. Även vattenkanoner har använts.

– För några minuter sedan förstärkte Tatmadaw (militärens burmesiska namn, reds anm.) med militära pansarvagnar och nu har de börjat skjuta, säger en demonstrant som inte vill delge sitt namn, då denne befarar att det kan få konsekvenser.

Reuters rapporterar att internet stängts ned vid 01 lokal tid.

Protesterna på Myanmars gator sker för nionde dagen i rad. Militärjuntan försöker samtidigt motverka en jättestrejk inom landets offentliga sektor, där människor vägrar att arbeta inom en militärstyrd statsapparat.

Tåg i delar av landet står också still sedan arbetare vägrat att gå till jobbet, rapporterar lokala medier.

Redan dagarna efter maktkuppen slutade en stor del av Myanmars läkarkår att gå till jobbet, för att i stället demonstrera. Detta sätter en särskild käpp i hjulet för systemet, då landet också tampas med en tilltagande smittspridning.

Många oppositionella har gripits nattetid när militären försöker kväsa motståndsyttringarna.

Rullar ut fordon

Tidigt på söndagen marscherade människor genom landets städer med plakat och krav om att landets civila ledare Aung San Suu Kyi och andra folkvalda politiker ska släppas fria.

I huvudstaden Naypyitaw bildade bilar och motorcyklar konvojer och tutade sig fram på gatorna. I kuststaden Dawei slöt en orkester upp med folkmassan och trummade i takt.

I landets största stad Yangon och i de regionala huvudstäderna Myitkyina och Sittwe har militären reagerat och skickat ut pansarfordon på gatorna. Det är första gången det sker sedan kuppmorgonen för nästan två veckor sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer