Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bristen på it-specialister gör Ryssland allt mer benägna att söka nya allierade, enligt Vendil Pallin. Hör experten om hur landet kan försöka kompensera förlusterna i klippet. Foto: AP/TT & Filip Brusman

Hundratusentals it-specialister flyr Ryssland under kriget

Publicerad

I kölvattnet av kriget i Ukraina står Ryssland inför ytterligare en kris på hemmaplan. Under året som gått har anställda inom it-sektorn lämnat landet i hundratusental – vilket kan få svåra konsekvenser för såväl det ryska försvaret som för samhället i stort.

De första larmen om it-flykten kom redan i slutet av februari i fjol. När Putin sedan beordrade en ”partiell mobilisering” i september tog strömmen av it-anställda ytterligare fart.

I december citerades Rysslands minister för digital utveckling Maksut Shadayev av ryska medier och sade att antalet it-specialister som lämnat under året nått 100 000 – en siffra som beskrivs som i underkant av experter.

Att just anställda inom it-sektorn väljer att lämna i hög utsträckning är ingen slump. Många har genom sitt jobb knutit internationella kontakter samtidigt som lönerna ofta är högre än snittet.

Civilsamhället drabbas hårdast

Enligt Shadayev motsvarar bortfallet runt 10 procent av branschen, som redan innan 2022 larmade om personalbrist. Lägg sedan till att västerländska företag lämnat landet och sanktioner mot teknikimporter och en mörk bild av rysk utveckling växer fram.

Den största förloraren ser ut att bli civilsamhället. När kompetensen tryter har Ryssland en tradition av att prioritera försvaret, förklarar Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– När man publicerade sin nationella säkerhetsstrategi i juli 2021 hade man ett mål om att balansera säkerhetsbehoven med socioekonomisk utveckling. Det har helt försvunnit skulle jag säga. Hela den ryska politiken domineras nu av krigföringen i Ukraina.

Försvarsindustrin oattraktiv

Men även om beskedet från Putin är att försvaret ska få allt de behöver finns av allt att döma problem även där. Ryska it-specialister som SVT varit i kontakt med vittnar om att försvarssektorn ses som en oattraktiv arbetsgivare förknippad med låga löner och ”Sovjetliknande” arbetsmetoder. Vendil Pallin stämmer in.

– Om man jobbar i försvarssektorn kan man inte resa utomlands på samma sätt. Man kan inte ens ha det kontaktnät som många vant sig vid inom den här sfären. Det faktum att Ryssland är avskärmat från en stor del av världen får också negativa konsekvenser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oavsett var jag jobbar så utvecklar jag rysk teknologi – så jag antar att jag redan är en tillgång för staten”, säger Dima. Hör ingenjören berätta om att jobba kvar i Ryssland mot sin vilja i klippet. Foto: Filip Brusman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet