Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En mycket speciell dag här i London” se SVT:s Europakorrespondent berätta om bakgrunden till dagens händelser. Foto: Cornelia Schauermann/SVT Henry Nicholls/TT

Oro vid massiv propalestinsk marsch i London

Uppdaterad
Publicerad

En enorm propalestinsk protestmarsch gick genom Londons gator på lördagen. Kravet var ett omedelbart eldupphör i Gaza.

Flera motdemonstranter, som tillhörde extrema högergrupper, greps av polis efter sammandrabbningar.

Även i Paris och i Bryssel genomfördes stödmanifestationer för palestinier.

Omkring 300 000 människor deltog i London-manifestationen som gick under parollen ”Nationell marsch för Palestina”. Fanor i de palestinska färgerna svart, vitt, rött och grönt vajade tillsammans med plakat med kraven ”Befria Palestina” och ”Stoppa bombningarna av Gaza”.

Den brittiska huvudstaden har sett återkommande demonstrationer veckorna efter det att terrorstämplade Hamas angrep och dödade omkring 1 200 civila israeler i oväntade och mycket brutala attacker.

Över 2 000 poliser

Polis i Londonregionen kraftsamlade inför lördagens marsch. Över 2 000 poliser hade kallats in, flera av dem från Storlondon, för att motverka att marschen och motdemonstrationer urartade.

Ett 80-tal personer hade på lördagseftermiddagen gripits, många av dem motdemonstranter från extrema högergrupper som bar på engelska flaggor i rött och vitt och som enligt bedömare sökte provocera fram bråk.

På stilleståndsdagen

Men lördagens propalestinska manifestation väckte också allmän diskussion då den genomfördes på stilleståndsdagen till minne av freden efter första världskriget. Dagen och helgen är också då britterna hedrar de soldater som stupat i strid.

Propalestinska protester genomfördes också i Belgiens huvudstad Bryssel. Enligt polis samlades omkring 20 000 människor i en marsch.

Även i Paris hölls stödmanifestationer för palestinierna på lördagen, med krav på omedelbar vapenvila mellan Israel och Hamas i Gaza.

Bakom protesterna stod vänstergrupper i Frankrike. Flera tusen demonstranter deltog i manifestationen som genomfördes dagen innan en omfattande protest mot antisemitism planerades i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.