Arkivbild: Romsk flicka i I byn Pauleasca utanför Pitesti. Foto: TT

Hundratusentals romska barn går inte i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Över 360.000 romska barn i Rumänien har aldrig gått i skolan. Flera projekt försöker ändra på detta. Men utmaningarna är stora, många barn är inte registrerade hos myndigheterna och ”finns” därför inte.

– Det största hindret för att romska barn ska kunna få en utbildning i Rumänien är fattigdomen och diskrimineringen av romer som grupp. Det berättar Gabriela Alexandrescu, generalsekreterare för Rädda Barnen i Rumänien.

– Många barn är väldigt fattiga och måste ta hand om sina släktingar eller jobba för att tjäna pengar, säger hon på ett seminarium i Almedalen.

Romer majoritet

Enligt Rädda Barnen har nära 366.000 barn mellan 3-17 år inte deltagit i någon utbildning alls. Och enligt uppskattningar är fyra av fem barn i Rumänien som inte går i skolan är romer.

– Skolmaterial och skoluniform kostar till exempel pengar, det kan vara ett hinder för att få fattiga barn till skolan.

Satsar på mobila skolor

Rädda Barnen ser förskolan som en viktig nyckel till att fortsätta att utbilda sig. Därför har man satsat på förskolor för romska barn, till exempel genom en mobil skola som åker runt i utsatta områden.

– Vi förbereder dem för skolan. De får leka och utbilda sig samtidigt. De flesta har inte mat hemma och äter bara ett mål per dag. Så vi ger dem dessutom ett mål mat, säger Cristina Tanase, programkoordinator för Rädda Barnen Rumänien.

”Vet inte vad flytande två är”

Hon berättar att hon möter många barn som lever under mycket enkla förhållanden.

– De flesta romska barn vet inte vad en flytande tvål är. I en av våra förskolor hade vi tre systrar vars mamma hade övergett dem. Första gånger de kom till förskolan trodde de att tvålen skulle drickas.

Många romska barn saknar också födelsebevis eftersom deras föräldrar aldrig registrerat dem hos myndigheterna.

– De barnen finns inte, de har inga rättigheter, säger Gabriela Alexandrescu, generalsekreterare för Rädda Barnen i Rumänien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.