Foto: AFP

Bo i husbåt – nya trenden i London

Uppdaterad
Publicerad

Husbåt istället för en lägenhet är den nya trenden när det gäller boendet i London.
Många vänder blicken mot kanalerna när priserna på lägenheter är skyhöga. Men båtlivet kräver en livsstil som kanske inte passar alla.

Utländska investerare köper fastigheter till fantasipriser och skyskraporna i de centrala delarna av London beskrivs som bankfack placerade på höjden.

Hus värda tiotals miljoner köps i spekulativt syfte och används ofta bara sporadiskt. Många kan stå tomma under större delen av året. En del så länge att de hinner förfalla.

När det globala kapitalet väller in över London får det enorma konsekvenser för staden och dess invånare. Det skriver Anders Steinvall om i boken ”Det Nya London – Frontlinjer”.

Storbritanniens huvudstad beskrivs som en framgångssaga, samtidigt som kritiker hävdar att staden håller på att bli för framgångsrik för sitt eget bästa, skriver Steinvall.

Attraktivt att bo längs kanalerna

Spekulationsmarknaden tvingar Londonbor att flytta och hitta billigare alternativ. Staden är inte längre lika tillgänglig och lternativet att köpa och dela lägenhet fungerar inte för alla.

Därför har nu husbåten seglat upp som ett attraktivt alternativ. Bland unga finns ett nyväckt intresse av att bo längs med Londons kanaler.

– Det känns idiotiskt att betala så mycket i hyra i London. Det är rent slöseri! Om man köper en husbåt kan man bo kvar i London, säger båtägaren Tara O´Sullivan.

Behov av bättre service ökar

Det ökande antalet husbåtar sätter press på Londons vattenvägar. I exempelvis stadsdelen Hackney, i östra London, ökade antalet båtar med hela 85 procent förra året.

I dag beräknas det finnas runt 3.000 båtar enbart i London och det blir även allt vanligare med året-runt boende.

Sorwar Ahmed, från Canal & River Trust, säger att de håller på att titta över vilka behov som finns.

– Det gäller att hinna ikapp, antalet husbåtar har ökat betydligt. Det är inte lätt att möta den växande efterfrågan på service, säger Ahmed.

Kan stanna i två veckor

De flesta båtägare har en licens som gör det möjligt att stanna på samma plats i två veckor, sedan måste de flytta. Detta för att förhindra permanent boende i de mest populära områdena. Ett praktiskt handlag och tålamod behövs när mycket av tiden går åt till underhåll – som med att få tag på vatten, kol eller ved och att ta hand om avfall.

– Det finns bara fem platser att hämta vatten på i London men tusentals båtboende, säger Blanka Hay.

Enligt Canal & River Trust är det viktigt att man trivs med den speciella livsstilen ombord och inte bara bor där för att spara pengar.

– Några av mina vänner bor på båt. Jag gillade det sättet att leva och bestämde mig för att prova själv, säger Blanka Hay.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.