Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna och hör brandingenjören om vad som kan ha räddat huset. Foto: AFP

Huset undkom bränderna på Maui – står ensamt kvar i askan

Uppdaterad
Publicerad

Bränderna på ön Maui har skördat minst 114 människoliv och lämnat minst 1 800 personer hemlösa. Men mitt i förödelsen finns ett hundraårigt trähus som osannolikt nog undkommit lågorna.

– Det ser väldigt exceptionellt ut, säger Lars Brodin, brandingenjör Brandskyddsföreningen.

En av de värst drabbade städerna på Maui är Lahaina. Flygbilder visar svart söndersvedd mark och mitt i detta: det vita huset med rött plåttak, tillsynes orört. Huset är inte den enda byggnaden som klarat sig, men bilden har orsakat uppmärksamhet på sociala medier där folk ställer sig frågan hur det är möjligt.

”Inte brandsäkrat”

Husets ägare säger till amerikansk media att de funderar mycket på vad som gjorde att just deras hus undkom lågorna.

– Det är ett trähus, och det är inte brandsäkrat eller så, säger Dora Atwater Millikin, en av ägarna till Los Angeles Times.

Enligt experter kan vinden plötsligt ha vänt, och ägarnas rensning av lövträd tätt inpå huset kan ha påverkat. Paret som äger huset har lagt ner mycket tid på renoveringen och spekulerar själva i om materialvalet på taket kan ha räddat deras hem.

Se bilderna och hör brandingenjören Lars Brodins analys i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.