Huvudmännen i Enron-skandalen fällda

Publicerad

De två utpekade huvudmännen i Enronskandalen i USA, förre koncernchefen Jeffrey Skilling och grundaren Kenneth Lay, fälldes i dag för bedrägeri, sammansvärjning och insiderhandel. De riskerar 185 resp 45 års fängelse.

Tolvmannajuryn i Houston kom fram till sitt domslut efter sju dagars över- läggning. Skilling fälldes på 19 av de 28 åtalspunkterna och Lay på samtliga sex åtalspunkter.

Båda har under den fyra månader långa rättegången nekat till anklagelserna. Straffet för Skilling och Lay kommer att meddelas den 11 september.

Enrons förre koncernchef Jeffrey Skilling fälldes för bedrägeri, insiderhandel och sammansvärjning. Kollegan Kenneth Lay, som även var ordförande i den kollapsade energihandelskoncernen, dömdes samtidigt som skyldig till sammansvärjning och bedrägeri.

Sjunde största börsbolaget
Houstonbaserade Enron var USA:s sjunde största börsbolag då det föll samman som ett korthus till följd av omfattande redovisningsfusk i december 2001.

Det utbredda fusket hade många komponenter. Lay och Skilling har av åklagarna pekats ut som ledande i en sammansvärjning som låg bakom manipulationen av finansiella rapporter.

Bland annat ska miljardskulder ha dolts genom suspekta transaktioner med externa företag.

300 miljarder försvann
När skandalen avslöjades 2001 gick Enron i konkurs varpå värden på över 40 miljarder dollar, cirka 300 miljarder kronor, försvann och tiotusentals anställda förlorade sina jobb och pensionsbesparingar.

Tidigare har flera Enron-direktörer tillsammans med fyra tidigare direktörer i finansbolaget Merrill Lynch dömts för inblandning i skandalen.

I onsdags godkände en domare en uppgörelse som innebär att tre banker tillsammans betalar 6,6 miljarder dollar (48,2 miljarder kronor) till Enrons aktieägare. Bankerna – Canadian Imperial Bank of Commerce, JP Morgan & Chase och Citigroup – har anklagats för att ha bistått Enronledningen i redovisningsfusket.

Straffet fastställs 11 september
-Ni har gått genom bevisen under de senaste dagarna och nått fram till ett väldigt välavvägt domslut, och jag tackar er för det, sade distriktsdomaren Sim Lake till de åtta kvinnorna och fyra männen i juryn.
Han sade vidare att straff kommer att fastställas den 11 september enligt nyhetsbyrån AP.

Både Lay och Skilling får fram till det att straffet meddelas röra sig fritt, i USA. Lake fastställde borgen för Lay till fem miljoner dollar och beordrade honom att lämna från sig sitt pass innan han lämnade domstolen.

Domare Lake tillade att den borgen som redan betalats för Skilling var tillräcklig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer