Hydrologen Steinar Myrabø. Foto: Privat/NRK/Fredrik Hagen/TT

Hydrologen: ”Jag varnade kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer saknas efter jordskredet i norska Gjerdrum. Hydrologen Steinar Myrabø säger att han varnade kommunen redan 2008.

Raset i norska Gjerdrum inträffade tidigt på onsdagsmorgonen och sökandet efter överlevande fortsätter. Fler än 1 000 personer har evakuerats från sina hem.

Redan för flera år sedan kom enligt NRK  varningar om erosionsproblem i området från bland andra hydrologen Steinar Myrabø, som då var chefsingenjör vid norska Jernbaneverket.

”Erbjöd hjälp”

I en intervju med NRK säger hydrologen Steinar Myrabø att han länge varit orolig för att det här skulle inträffa och att han varnade kommunen redan 2008.

– Jag varnade kommunen för att det kunde bli erosion och att hela området kunde rasa, säger han till NRK

– Jag menade att man inte kunde bygga mer där förrän man hade en plan för framtiden.

”Gjort vad vi ska göra”

Borgmästare Anders Østensen säger till NRK att det är för tidigt att uttala sig, men att experter konsulterats tidigare och att det ska ha gått rätt till.

– Vi är ganska säkra på att vi har gjort vad vi ska göra, säger han till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.