Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hypergami populärt på Tiktok – därför pratar unga om att ”gifta upp sig”

Uppdaterad
Publicerad

Tips på hur man ska ”gifta upp sig” cirkulerar på Tiktok, och innehållet är ofta skapat av kvinnor för kvinnor. En del klipp har skämtsam ton, andra ger handfasta, seriösa råd. Och videorna ligger många gånger samlade under begreppet ”hypergamy”, hypergami på svenska – hashtaggen har över 717 miljoner visningar i appen.

Hypergami är från början ett vetenskapligt begrepp som bland annat har använts i sociologin.

– Det betyder enkelt att ”gifta upp sig” i den samhälleliga hierarkin. Och traditionellt och historiskt har det här alltid varit kvinnor, säger Emma Engdahl.

Men även om begreppet kan tyckas otidsenligt har det blivit populärt på Tiktok.

Är det feminism?

Innehållet har olika inramning, en del strävar efter att hitta en partner som kan försörja dem, andra letar efter någon lika ambitiös som dem själva.

Nöjes- och kulturjournalisten Michelle Hallström säger att det delvis handlar om att den unga generationen är trött på så kallad ”girlboss feminism” och att det tuffa ekonomiska världsläget kan spela en roll.

– Generation Z har skapat sig en egen form av feminism, eller en slags överlevnad i patriarkatet, med tips på hur man överlever och spelar enligt patriarkatets regler för att kunna leva bekvämt, säger Hallström.

Emma Engdahl är inne på samma spår, att det handlar om en motreaktion på den feministiska våg som sköljt över världen de senaste åren. Men hon menar att det också kan vara  är en reaktion på en fri, digital och osäker dejtingmarknad.

Hör mer om hypergami-trenden och vad som kan ligga bakom fenomenets framfart i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.