Francois Hollande Foto: TT

”I dag attackerades hela vår nation”

Publicerad

I ett tal till nationen lovade Frankrikes president François Hollande att de skyldiga ska tillfångatas och straffas hårt. – I dag attackerades hela vår nation, sade han.

På torsdag kommer Frankrike att hålla en nationell sorgedag med anledning av terrordådet i Paris, sade president François Hollande i ett tal till nationen.

– Kära landsmän, i dag attackerades Frankrikes hjärta: Paris, och dessutom en tidningsredaktion. Ett extremt våldsdåd krävde tolv människors liv, och ännu fler skadades, sade han.

Hollande fördömde dådet i starka ordalag och lovade att agera kraftigt mot de som ligger bakom terrordådet.

– Vi måste vidta alla åtgärder och slå tillbaka mot de som bär ansvaret. Först och främst ska vi leta upp de som ligger bakom det här illdådet så att vi kan gripa dem, ställa dem inför rätta och ge dem ett strängt straff.

Klockan 12 på torsdagen, lokal tid, blir det en tyst minut på landets alla offentliga inrättningar, meddelade Hollande. I tre dagar kommer det att flaggas på halv stång.

– Dessa män och kvinnor dog för en idé som genomsyrar hela Frankrike: Nämligen friheten. Jag vill framföra allas vår tacksamhet till familjerna, de drabbade, de skadade, de närstående och till alla dem som sköts av dessa fega mördare. I dag är ni våra hjätar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet