Staden Yulin ligger i södra Kina Foto: TT

I helgen slaktas 10.000 hundar och äts upp

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen firas den årliga hundätarfestivalen i sydkinesiska staden Yulin. Detta för att fira sommarsolståndet. Under festivalens gång äts upp till 10.000 hundar upp, något som nu starkt kritiseras av djurrättsorganisationer.

Enligt kinesisk tro hjälper förtärandet av hundkött att driva bort den vinterkyla som dröjer sig kvar i kroppen. Därför firar man sedan 25 år tillbaka sommarsolståndet med en hundätarfestival, där varje år upp till 10.000 hundar slaktas och äts. Festivalen kommer att hållas söndag den 21:a juni, enligt China Daily.

En tradition som går långt tillbaka

Även om själva festivalen bara pågått sedan cirka 1990, så går traditionen att äta hund i regionen betydligt längre tillbaks än så. Ätandet sägs även kunna påverka ens tur och hälsa i framtiden, och entusiasmen är stor, med tusentals besökare tilll festivalen. Hundarna slaktas och steks hela på en bädd av kol.

Många av hundarna är stulna husdjur

Marknadspriset på hundkött ska vara cirka 60 kronor per kilo, och då efterfrågan är stor så ska många av hundarna som äts vara stulna husdjur.

”Går ett fasansfullt öde till mötes”

Festivalen har fångat omvärldens uppmärksamhet, med hård kritik från flera djurrättsorganisationer. Organisationen Humane Society International har tillsammans med komikern Ricky Gervais försökt att med internationella påtryckningar stoppa festivalen.

– Jag kommer aldrig glömma förvirringen och skräcken som tydligt syntes på djurens ansikten. De går ett fasansfullt öde till möte – inget djur förtjänar att behandlas så, säger Ricky Gervais, enligt The Independent.

Fått kritik även inom Kina

40 specialister, så som juridikprofessorer och advokater, har skrivit under en överenskommelse, där de uppmanar politiker att förbjuda festivalen, då den riskerar att skada Kinas anseende utomlands, skriver China Daily.

Hälsorisken lyfts också som ett stort potentiellt problem, då ingen kontroll av hundarna görs för att avgöra om de ens är tjänliga som föda. Eftersom hundarna transporteras till festivalen tätt packade i små burar, under ohygieniska förhållanden, finns risken för rabies och andra sjukdomar.

Trots det stora internationella motståndet så är Cao Mingde, professor i juridik vid China University of Political Science and Law pessimistisk, om det kommer gå att förbjuda festivalen. En representant för Yulins styre har dock till China Daily sagt att de ska försöka tackla hälso- och djursmugglingsaspekten av festivalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.