Här flyr SVT:s reportrar från beväpnade kartellmän

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag gransknings serie ”I skuggan av El Chapo” följer kokainets väg från Sydamerika till Sverige och filmarbetet ledde ibland till farliga situationer.

– Vi fick höra att beväpnade män var på väg och fick fly därifrån hals över huvud, säger Tigran Feiler, SVT:s Latinamerikakorrespondent.

Möten med knarkhandlare, bödlar till kartellen och anhöriga som hittar massgravar. Filmandet av Uppdrag gransknings serie ”I skuggan av El Chapo” skedde mitt i ett av världens blodigaste knarkkrig.

Under en dag följde SVT:s team med en organisation med kvinnor som söker efter sina försvunna anhöriga. De sökande anträffade en massgrav, full av mänskliga kvarlevor.

– Det var en otroligt omtumlande upplevelse och sen mitt i det började det ropas att vi måste åka därifrån och vi springer till bilarna, säger Tigran Feiler som var med den dagen.

Kvinnorna hade fått information om att beväpnade män var på väg till platsen.

”Knarkhandlaren var artig”

Serien följer människorna som påverkas på olika sätt av det globala knarkkriget. En kväll sätter sig Tigran Feiler i en bil för att intervjua en knarkhandlare i Sinaloakartellen som exporterar droger till bland annat Sverige.

– Det kändes som att intervjua en affärsman, en entreprenör. Han var artig och korrekt och pratade helst om exportmarknader och hur man pressar priser.

Arbetet har skett i nära samverkan med lokala journalister i Colombia och Mexiko som har lång erfarenhet av att arbeta i kartellens miljöer och har kontaktnätet som krävs för att komma nära personerna som intervjuats.

Följer globala flöden av knark och pengar

Serien vill skildra ett ämne som ofta blir en nationell diskussion och istället titta globalt för att följa flöden av knark, vapen och pengar över världen, säger Tigran Feiler i Morgonstudion.

– Jag hoppas man kommer nära människorna och att de blir mycket mer än siffror i statistiken över skjutna och saknade i Mexiko.

”De får inte se kamerorna, göm allt!” Se SVT-teamets flykt i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.