ICC förbereder Palestina-granskning

Uppdaterad
Publicerad

Internationella domstolen ICC har beslutat att öppna en förberedande utredning för att syna påståenden om krigsbrott i de palestinska områdena, inklusive under fjolårets Gaza-krig. Draget fördöms av Israel, men välkomnas av palestinierna.

”I dag har åklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen, Fatou Bensouda, inlett en preliminär granskning av läget i Palestina”, meddelar hennes stab i ett uttalande.

Granskningen kan, beroende på vad den leder fram till, komma att leda till en fullskalig utredning.

Israel fördömer ICC:s ”skandalösa” beslut att inleda granskningen, som enligt den israeliske utrikesministern Avigdor Lieberman ”helt motiveras av politiska anti-israeliska skäl”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Palestinska utrikesministern Riyad al-Malki välkomnar däremot ICC:s drag, och framhåller att ”allt går enligt planen”, och att en fullskalig utredning kommer att följa den preliminära.

Den 1 april blir Palestina medlem i ICC, där de hoppas kunna inleda processer mot israeliska medborgare. Israel har undertecknat men inte ratificerat Romstadgan, som är grunddokumentet för ICC.

Vid Gazakriget i fjol dödades nära 2 200 palestinier och 73 israeler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer