Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg förklara betydelsen av ICC:s arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin. Foto: SVT/TT/AP

SVT:s utrikesreporter om ICC:s beslut: Symboliskt men viktigt

Uppdaterad
Publicerad

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har utfärdat en arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin. Beslutet hyllas av Ukraina – och avfärdas helt från ryskt håll.

– På lång sikt finns det en seriös förhoppning om att det här får riktiga konsekvenser, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg i Aktuellt.

Det finns ”rimliga skäl” att tro att Putin bär ett straffrättsligt ansvar för förflyttningen av barn från ockuperade områden i Ukraina till Ryssland, vilket kan betraktas som ett krigsbrott. Det meddelade ICC i ett uttalande på fredagen.

Även Maria Lvova-Belova, Rysslands barnrättskommissionär, har fått en arresteringsorder utfärdad mot sig.

Hur många barn som har förts över gränsen till Ryssland är ännu inte klarlagt, men enligt en granskning gjord av flera europeiska public service-bolag, däribland Sveriges Radio, handlar det om minst 400 barn.

Ryssland: ”Ingen betydelse”

Presidentkansliet i Ukraina hyllar beskedet från ICC i ett uttalande. ”Detta är bara början”, skriver man på Telegram.

Från ryskt håll avfärdas arresteringsordern helt.

”Internationella brottmålsdomstolens beslut har ingen betydelse för vårt land, även ur juridisk synvinkel”, skriver det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova på Telegram.

Varken Ryssland eller Ukraina är medlemmar ICC.

ICC brukar normalt sett inte ha rättegångar i någons frånvaro och de har inte heller någon polis som kan gripa Putin i Ryssland, påpekar Carl Fridh Kleberg.

– På så sätt är det i alla fall på kort sikt en symbolisk sak, men det är också en stor symbolisk sak och ett viktigt steg.

Billström: Sverige kan bidra

Under en presskonferens om Natoprocessen på fredagen kommenterade Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) arresteringsordern mot Putin.

– Jag utgår från att alla som har begått brott i samband med Rysslands aggression mot Ukraina kommer att ställas inför rätta i sinom tid.

Sverige kan bidra inom ramen för landets medverkan i ICC, framhöll Billström. 

– Det finns en lång lista på människor som behöver stå till svars för detta och Sverige kommer att göra allt vi kan för att se till att det blir på det viset.

Fakta: ICC

Internationella brottmålsdomstolen (ICC) är en domstol som har sitt säte i Haag i Nederländerna. Den dömer i mål om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.

ICC inledde sin verksamhet 2002 och är ett komplement till Internationella domstolen i Haag (ICJ). ICJ dömer i mellanstatliga tvister och ICC dömer individer som har begått krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten eller varit medskyldiga i folkmord.

Domstolen aktiveras genom att en internationellt utsedd åklagare får en misstänkt person utlämnad från ett land där brottet begåtts, från det land där vederbörande är medborgare eller från ett tredje land om samtycke finns från någon av de två förstnämnda staterna.

När ICC kom till sågs det som en milstolpe i strävan för ett internationellt rättssystem. Men med åren har den allt mer kommit att kritiseras, bland annat för att vara politiserad. Det har också förekommit kritik mot att en övervägande del av dess arbete har riktats mot Afrika.

USA har återkommande motsatt sig domstolens arbete. 2020 riktades amerikanska sanktioner mot ICC-åklagaren Fatou Bensouda när hon sökte utreda möjliga krigsbrott under USA:s krig i Afghanistan.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.