Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Indien väntas mycket snart gå om Kinas befolkningsmängd på nästan 1,5 miljarder. Foto: TT/AP

Nu är vi åtta miljarder människor i världen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen blev vi enligt FN åtta miljarder människor på jorden. Kraftigast tillväxt har Indien, som snart går om Kinas befolkningsmängd.

– Ett tillfälle att förundras över hälsoutvecklingen som förlängt våra liv och drastiskt minskat barndödligheten, säger FN:s generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Världens befolkning växer dock i den långsammaste takten på många årtionden och under 2020 föll befolkningstillväxten till rekordlåga 1 procent.

En FN:s beräkningar kommer vi att passera 9 miljarder strax efter 2030, men sedan planar det ut och man beräknar att världens befolkningsantal når sin topp på 10,4 miljarder först 2080.

Åtta länder sticker ut

Den kraftigaste befolkningsökningen återfinns i många av de afrikanska länderna.

Över hälften av den beräknade befolkningsökningen fram till 2050 kommer vara koncentrerad till enbart åtta länder. Kongo-Kinshasa, Egypten, Etiopien, Nigeria, Tanzania, Pakistan, Filippinerna och Indien.

Följ med till några av världens proppfulla städer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.