Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den republikanske politikern Bruce Skaug menar att en avrättning genom arkebusering sker snabbt och att smärtan pågår under en kort tid.

Idaho tillåter arkebusering igen

Uppdaterad
Publicerad

Det har kallats barbariskt och omänskligt. Men framöver kan allt fler dödsdömda i USA avrättas genom att skjutas till döds. Skälet: Brist på läkemedel.

Delstaten Idaho blev nyligen den femte delstaten i USA att tillåta arkebusering som metod för att verkställa dödsstraff i USA. Från och med den 1 juli kan de åtta dödsdömda fångarna i Idaho komma att avrättas med hjälp av fem skyttar med gevär.

– Död genom arkebusering sker snabbt. Smärtan pågår under väldigt kort tid enligt läkare. Kanske uppemot tio sekunder, säger Bruce Skaug, republikansk kongressledamot i Idaho som lade fram lagförslaget.

Metoden var länge på väg bort i USA och har av människorättsorganisationer och andra beskrivits som barbarisk och inhuman. Senast en arkebusering användes var 2010 i Utah. Den dömda dubbelmördaren Ronnie Lee Gardner spändes fast i en trästol med en huva över huvudet. Genom ett hål i väggen siktade fem skyttar mot honom med gevär och sköt. Ett av gevären laddades i hemlighet med en vaxkula som smälter vid avfyrning, för att ingen ska veta vem av skyttarna som faktiskt dödade.

”Vi har i praktiken inget dödsstraff”

I Utah får fångarna välja vilken avrättningsmetod de vill ska användas. I Idaho får de dödsdömda inget val, men arkebusering ska användas i andra hand om det betydligt vanligare sättet, dödlig giftinjektion, inte går att genomföra. Läkemedelsbolagen har länge gjort det svårt för delstater med dödsstraff att köpa in preparaten som behövs.

Det är egentligen mest därför arkebusering behövs, säger Bruce Skaug.

– Vi har i praktiken inget dödsstraff just nu eftersom vi helt enkelt inte kan få tag i pentobarbital. De vill inte sälja det till oss. Det sägs ha ett kort bäst före-datum, så vi kan inte lagra det.

I dag är arkebusering lagligt i Mississippi, Oklahoma, South Carolina, Utah – och snart också i Idaho.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.