Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer inte låta dem sitta där och omgruppera och planera och göra det här mot oss igen. Vi kommer att eliminera dem.” Hör Doron Spielman, talesperson för IDF i klippet. Foto: SVT/Reuters

IDF: Kriget kommer att ta tid och fler civila kommer att dö

Uppdaterad
Publicerad

Israel har skickat in fler soldater i Gaza det senaste dygnet. Hittills går kriget enligt plan – men det kommer att ta tid och krävas fler offer, även civila. Det säger Doron Spielman, talesperson för IDF. 

– Den största utmaningen är att komma åt Hamas terrorister i den här djungeln de byggt upp i Gaza, en djungel som inkluderar civila och som inkluderar tunnlar, säger han till SVT Nyheter. 

Hårda strider pågår inne i Gaza, meddelade den israeliska armén, IDF, på tisdagen. IDF hävdar att man nu förstört infrastruktur och dödat flera Hamas-befälhavare som var delaktiga i Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Dessutom har “dussintals och åter dussintals” terrorister dödats i Gaza, enligt Doron Spielman, talesperson för IDF. Det är uppgifter som inte har bekräftats av någon oberoende part.

– Vi har en kombination av marktrupper och pansardivisioner som understöds av flygvapnet och underrättelsearbete. Vi har lyckats eliminera ett antal terrorister, varav flera planerade och genomförde massakern i Israel den 7 oktober.

Krig mellan Israel och Hamas

Han uppger att motståndet från Hamas och Hamas infrastruktur hittills varit “som förväntat”. 

– De har bland annat tunnlar, minor, pansarvärnsrobotar, och är inbäddade bland civilbefolkningen, säger han.

Räknar med fler civila offer

Samtidigt som IDF hävdar att ett antal stridande för Hamas och flera Hamas-befälhavare dödats har ett stort antal civila dödats i omfattande bombningar de senaste veckorna både i norra och södra delen av Gazaremsan.

Doron Spielman upprepar Israels budskap att civila ska lämna den norra delen av Gazaremsan och ta sig söderut, och pekar ut det som bland det viktigaste för att undvika civila offer. En stor skillnad mot tidigare krig mellan Israel och Hamas är att Israel den här gången har sagt att man ska utplåna Hamas helt. Doron Spielman flaggar för att det är något som gör att striderna kommer att bli långvariga.

– Det kommer att ta tid och tyvärr kommer det också att kosta för civila, både israeliska civila och civila i Gaza och det är på grund av Hamas terror. Om vi inte stoppar Hamas nu riskerar nästa massaker att vara nära förestående.

Hör Doron Spielman i klippet ovan om civila offer i kriget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet