Ihålig datasten i spionaffär

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en ihålig sten påstås brittiska agenter ha utbytt hemlig information med sina kontakter i Moskva. Enligt säkerhetstjänsten KGB:s arvtagare har agenterna kopplingar till ryska människorättsorganisationer.

Detaljerna i spionaffären är som tagna ur en Bond-film från kalla krigets dagar.

På samma gång är affären ännu ett bevis på ryska myndigheters allt hårdare press på landets icke-statliga samhälls-, människorätts- och biståndsorganisationer.

Säkerhetstjänsten FSB avslöjade historien i ett tv-program i den statliga kanalen Rossija sent i söndags kväll. På smygtagna bilder ses personer, utpekade som anställda vid brittiska ambassaden, stanna till vid en märklig sten i utkanten av Moskva.

-Först trodde vi att det var en klassisk ”postlåda”, kamouflerad som en sten. Lite senare, när våra specialister undersökte den, visade det sig att stenen var full av elektronisk utrustning, berättade en FSB-tjänsteman för Rossija enligt nyhetsbyrån Ria.

Fyra misstänkta

Med hjälp av handdatorer kunde de förbipasserande på några sekunder ladda upp eller ned information från stenen, som användes så sent som i höstas.

Fyra brittiska diplomater är misstänkta. En rysk medborgare har gripits. Enligt FSB har han i förhör gett ”erkännande vittnesmål om sin spionverksamhet”.

Den märkliga stenen i all ära – vad tv-kanalen tryckte hårdast på var vilka britterna hade kontakt med: -Det viktiga. . . är att en av de brittiska diplomaterna – alltså spionerna – visade sig vara kopplad till ett antal ryska icke-statliga samhällsorganisationer, sade en av programmakarna på Rossija.

”Provokation”

Dokument visades upp om överföring av tusentals pund från en av de misstänkta till två organisationer: Eurasia-fonden och Moskvas Helsingforskommitté. Den sistnämndas ordförande, Ljudmila Aleksejeva, kallar enligt nyhetsbyrån AFP hela affären för en ”provokation” i syfte att släpa gruppens människorättsarbete bland den ryska allmänheten i smutsen.

-Det är sant att vi fick ett bidrag från brittiska ambassaden, men det var för två år sedan. Då samarbetade vi med Essex University och pengarna var till för att skapa en handbok med internationella människorättsdokument, sade Aleksejeva till Interfax på måndagen.

Oro och förvåning

Affären sammanfaller med kraftigt skärpt lagstiftning gentemot de icke-statliga organisationerna, som av den ryska säkerhetstjänsten och andra myndigheter anklagats för att ägna sig åt spioneri och omstörtande verksamhet.

-Majoriteten av dem är grundade och finansierade av statliga och privata organisationer i USA och dess allierade inom Nato, poängterade FSB:s presstaleskvinna Diana Sjemjakina för Ria.

”Vi är oroliga och förvånade över anklagelserna. Allt vårt stöd ges öppet och syftar till att stödja utvecklingen av ett hälsosamt civilt samhälle i Ryssland”, kommenterades affären i ett uttalande från det brittiska utrikesdepartementet.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.