Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Ika Hügel om andeutdrivningen hon blev utsatt för på barnhemmet. Foto: SVT/Världens historia

”De sa att jag var besatt av djävulen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter andra världskrigets slut föddes tusentals barn till tyska kvinnor och afroamerikanska soldater. En av dem var Ika Hügel. Under sin uppväxt i Tyskland låstes hon in på ett barnhem där hon bland annat blev utsatt för demonutdrivning.

Efter andra världskriget föddes över 5 000 barn till tyska kvinnor och afroamerikanska soldater, enligt ”Världens historia: Andra världskrigets stulna barn”. 

– På den tiden ville de ta alla barn med annan hudfärg. Helst ville de ta dem utomlands eftersom vi på grund av vår hudfärg påminde om att Tyskland förlorat kriget, säger Ika Hügel i programmet.

Skickades till barnhem

I USA var relationer mellan svarta män och vita kvinnor förbjudna på den tiden, och när Förbundsrepubliken Tyskland bildades 1949 skickades dessa barn till barnhem. När Ika var sex år gammal skickades hon till ett hem för barn med särskilda behov. 

– Jag önskar att jag åtminstone en gång hade fått en ursäkt för det vi gått igenom. Jag och många andra, säger Ika Hügel. 

Se Världens historia: Andra världskrigets stulna barn på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.