– Allt handlar om Ikeas vision som handlar om att skapa ett bättre liv för många människor, säger den amerikanske Ikea-chefen Rob Olson till nättidningen Huffington Post.
Till skillnad från i Sverige finns det lagstadgad minimilön i USA. Men den har inte höjts på fem år och den är låg, knappt 50 kronor i timmen.
Ikea har 13.650 anställda i landet och hälften av dem kommer vid årsskiftet att få lönen höjd till mellan 60 och 90 kr/timme beroende på i vilken stad den anställde arbetar.
Siktar mot lägre omsättning i personalen
Lägstalönen kopplas till ett index för levnadskostnader, ”the MIT Living Wage Calculator”, som beräknar det genomsnittliga kostnadsläget i USA:s 50 delstater.
Ikea:s globala presschef Josefin Thorell vill inte gå in på detaljer om hur mycket lönesatsningen kostar, men företaget räknar med att det blir en investering som på sikt kan spara pengar.
– Vi tror att det blir lägre personalomsättning och att det blir ännu bättre service för kunderna, säger Josefin Thorell.
Politisk strid
Nivån på den lagstadgade minimilönen har länge varit en källa till bråk mellan de politiska partierna. Demokraterna kräver att den höjs från 7,25 till 10,10 dollar, Republikanerna säger att det blir för dyrt för företagen. Ikea:s nya lönepolitik lär inte uppskattas av andra stora detaljhandelsföretag vars vinster är starkt kopplade till låga löner.
Det är en sak att vara trendsättande när det gäller design, det är en helt annan sak att vara lönedrivande på den enorma amerikanska marknaden.
– Det är svårt att recensera andra företags åsikter. Vi gör det som vi tycker är rätt för vår personal, förklarar Josefin Thorell.
Kan bli bättre lön i fler länder
Under de senaste åren har Ikea fått kritik för att betala sina anställda för dåligt i flera länder. Det svenska företaget går nu igenom löne- och anställningsvillkor för samtliga 135.000 medarbetare i 26 länder.
Ikea samarbetar med organisationen Fair Wage Network för att de anställda ska få löner som anpassade efter ländernas kostnadsläge. I april förbättrades villkoren för deltidsanställda i Japan och efter USA står fler länder på tur.
– Vi vet ännu inte vad som blir nästa steg, men det är viktigt att lön och förmåner är rättvisa och marknadsmässiga, säger Josefin Thorell.