Ikeagosedjur i Hongkong-protester

Publicerad

Vargen Lufsig har blivit en symbol för protest mot de politiska ledarna i Hongkong.

Mjukisdjuret Lufsig, som föreställer vargen i sagan om Rödluvan och vargen, har orsakat rusning på Ikeas varuhus i Hongkong.

Bakgrunden är att en demonstrant kastade ett exemplar av Lufsig på Hongkong-ledaren Leung Chun-ying vid ett möte i helgen.

–Lufsig har sålt slut på alla Ikea-varuhus i morse, säger en representant för Ikea till nyhetsbyrån AFP och tillägger att det till och med var köer utanför innan varuhusen öppnade.

Symbol för protesterna

Vargen Lufsig har blixtsnabbt blivit en symbol för protesterna mot Leung Chun-ying eftersom han tillskrivs egenskaper som i Kina anses vara varglika, till exempel slughet och brist på integritet, skriver den Hong Kong-baserade tidningen South China Morning Post.

Till Lufsigs popularitet bidrar, enligt tidningen, också att namnet, översatt till mandarin, påminner om ett könsord på kantonesiska.

IKEA: Inga åtgärder

Ikea vill inte förknippas med politiska protester, men vidtar inga särskilda åtgärder med anledning av Lufsig-protesterna.

– Ikea är ett heminredningsföretag. Vi vill inte vara en del av en politisk kampanj, säger Sara Paulsson, pressansvarig för Ikea i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer