Bloggaren Raif Badawi dömdes till 1.000 piskrapp i Saudiarabien, vilket UN Watch bland annat hänvisar till när de kritiserar FN för att ha tilldelat landet en plats i människorättsrådet. Foto: TT

Ilska efter val av Saudiarabien i människorättspanel

Publicerad

Människorättsorganisationer och aktivister kritiserar FN efter att Saudiarabien fått en plats i en viktig panel som utser experter som bevakar mänskliga rättigheter.

Organisationen UN Watch hittade den 17 september dokument som avslöjade att Saudiarabiens FN-ambassadör Faisal bin Hassan Trad blivit vald till ordförande för en panel av oberoende experter i FN:s människorättsråd, skriver The Independent.

Panelen föreslår för människorättsrådet vilka som ska bli utsända rapportörer i olika länder för att bevaka att de mänskliga rättigheterna. Som ordförande för gruppen som består av fem diplomater får Faisal bin Hassan Trad makten att välja bland experterna.

– Saudiarabien har sämst meritlista i världen när det kommer till religiös frihet och kvinnors rättigheter och fortsätter att hålla den oskyldiga bloggaren Raif Badawi fängslad, säger Hillel Neuer på organisationen UN Watch.

”Ett tröstpris”

Han säger att utnämningen till panelen som gjordes i juni, men som inte offentliggjorts, kan ha varit ett tröstpris för att Saudiarabien inte fick ordförandeposten i människorättsrådet.

Även Ensaf Haider, bloggaren Raif Badawis fru kritiserar beslutet och kallar det för ”skandal”. Hon ser utnämningen som ett grönt ljus för att hennes man ska fortsätta att få sitt straff på 1.000 piskrapp för att han skrivit på sin blogg om yttrandefrihet.

Har fått kritik tidigare

FN:s människorättsråd, som är ansvarigt för att verka för mänskliga rättigheter, har länge fått kritik för att ge medlemskap till länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Förutom Saudiarabien är bland annat Kina, Qatar, Ryssland och Venezuela medlemmar.

– Det är illa nog att Saudiarabien är medlem i rådet, men att FN ska utse regimen som ordförande för en viktig panel strör salt i såret på dissidenter som tynar bort i saudiska fängelser, säger Hillel Neuer.

”Kan missbruka sin roll”

Svenska Amnesty International har inga synpunkter på vilka länder som får vilka poster inom FN, men undrar hur uppdraget kommer att skötas.

– Saudiarabien som ordförande för den här panelen får en viktig roll eftersom landet då kan trycka på för vissa kandidater som kanske är mindre farliga för vissa länder som står Saudiarabien nära. Det är allvarligt om Saudiarabien missbrukar sin roll, säger pressekreterare Elisabeth Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.