Ilska mot ”mild” dödsdom i Bo-fallet

Uppdaterad
Publicerad

Skandalhärvan kring den avsatte kinesiske partipampen Bo Xilai har nått ett slags kulmen med en villkorlig dödsdom mot hans hustru.

Bo Xilais fru Gu Kailai har enligt statliga medier erkänt att hon giftmördat den brittiske affärsmannen Neil Heywood. Motivet ska ha varit att Heywood hade hotat sonen Bo Guagua.

Domstolstalesmannen Tang Yigan meddelade på måndagen att Gu dömts till döden, men att hennes dåliga mentala hälsa gör att hon får en prövotid på två år. Troligen innebär detta att hon i stället får tillbringa resten av livet i fängelse.

Giftmord i Kina

Processen följs andlöst av hela Kina, där Bo Xilai fram tills dess att mordhärvan började rullas upp var en av landets starkaste politiker.

”Mild” dom

Miljoner webbanvändare uttrycker ilska över domen, som betraktas som mild i det dödsstraffsvänliga Kina. ”Pamp får dödsdom med anstånd för mord, medan vanligt folk avrättas bums. Var är rättvisan?”, skrev en kines på Sina Weibo, landets motsvarighet till Twitter.

”Om ett välplanerat mord inte leder till dödsstraff, vilka brottslingar förtjänar då omedelbar avrättning?”, frågade sig en annan. Gu Kailais anställde Zhang Xiaojun befanns skyldig till medhjälp, och fyra poliser dömdes samtidigt för att ha försökt hålla mordet hemligt.

Den intensiva nätdebatt som utbröt efter måndagens domar tyder på att den kinesiska regimen nu lättat på den hårda censur kring Bo-fallet som rått de senaste månaderna.

Ny politbyrå

Enligt experter har rättegången detaljstyrts så att landets styrande kommunistparti ska lida så liten skada som möjligt. Även om Bo själv nu fallit i onåd utelämnas ofta hans namn i den kinesiska rapporteringen om hustrun.

Att hon nu dömts gör dock att Bo Xilais öde lär hamna i fokus igen. Han har inte setts till sedan i april.

Frågan är om han också ska ställas inför rätta, i så fall troligen för korruption. En sådan process riskerar att solka ned förnyelsen av Kinas högsta ledning, politbyråns stående kommitté. Där ska nya medlemmar väljas in i höst, och innan skandalen kom var Bo en av dem.

Fakta: Bo Xilais uppgång och fall

Fram till tidigt i våras var Bo Xilai på väg att bli en av världens mäktigaste män, tippad att bli invald i Kinas kommunistpartis högsta maktorgan: politbyråns stående kommitté.

Men under tiden som makthungrig partichef i Chongqing hade han skaffat sig många fiender. Han avsattes i mars sedan hans tidigare polischef Wang Lijun under mystiska former sökt – och nekats – asyl på USA:s konsulat.

Konsulatincidenten ledde till att en mordhärva rullades upp, och i april greps Bo Xilais hustru Gu Kailai, anklagad för att i november 2011 ha dödat britten Neil Heywood.

Bo Xilai tros nu hållas i husarrest, och beskrivs som en landsförrädare.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftmord i Kina

Mer i ämnet